Provjerite imaju li vaši unuci pravo na novi doplatak za djecu: Cenzus čak 618 eura po članu kućanstva

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Doplatak za djecu od 1. ožujka moći će dobivati puno više građana nego dosad. Cenzus je udvostručen te po novom iznosi 618,02 eura po članu kućanstva. Iznos doplatka kreće se od 30,90 do 61,80 eura, a iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pozivaju i stare i nove korisnike da se prijave. Kao članovi kućanstva računaju se i djeca pa ako skrbite o unucima ili živite u zajedničkom kućanstvu, provjerite ispunjavate li uvjete.

Foto: Pixabay

Izmjene Zakona o doplatku za djecu stupaju na snagu 1. ožujka, a značajno će povećati broj korisnika ovog prava. Naime, cenzus po članu kućanstva dvostruko je veći nego prije pa sada iznosi 618,02 eura (140 posto proračunske osnovice) umjesto dosadašnjih 309,01 eura (70 posto osnovice). Kao članovi kućanstva se broje i djeca, što znači da primjerice dvoje roditelja s dvije plaće od 1.500 eura i troje djece po novom ostvaruju pravo na doplatak za djecu. Kombinacije su sada brojne pa svakako provjerite ostvarujete li pravo ako skrbite o svojim unucima ili s njima živite u istom kućanstvu.

Doplatak za djecu od 30,90 do 61,80 eura

Svota doplatka za djecu određivat će se prema pet cenzusnih grupa, ovisno o postotku od proračunske osnovice, odnosno od 20 do 140 % od proračunske osnovice, stoga svota doplatka po djetetu može iznositi od 30,90 do 61,80 eura.

– Pozivamo sve zatečene korisnike doplatka za djecu da podnesu zahtjeve za ostvarivanje prava, kako bi bez prekida mogli nastaviti primati doplatak za djecu i u 2024. godini. Također, pozivamo sve koji nisu bili korisnici doplatka za djecu za prethodnu godinu, a koji ispunjavaju navedeni propisani uvjet dohodovnog cenzusa (618,02 eura), da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, pozvali su danas građane iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pravo na doplatak za djecu za dijete smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja ostvaruje se neovisno o ukupno ostvarenom dohotku kućanstva.

Za isplatu od 1. ožujka rok prijave je 120 dana

Baka čita svojem unuku
Iz Ministarstva potvrdili: Uvodi se alimentacijski fond, a ukida se plaćanje alimentacije za bake i djedove

Svima koji predaju zahtjev od 1. siječnja do 29. veljače, kao i onima koji to učine u roku od 120 dana počevši od 1. ožujka 2024. pravo na doplatak za djecu, uz uvjet da su ispunjeni uvjeti, priznat će im se počevši od 1. ožujka. Iznimno, za novorođeno dijete pravo na doplatak za djecu pripada od dana rođenja djeteta ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta.

Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnosi se područnoj službi HZMO-a prema mjestu prebivališta, a može se predati i u Mirovinskim informativnim centrima u Zagrebu (Gradišćanska 26), Splitu (Matoševa 3), Osijeku (J. J. Strossmayera 3) i Rijeci (Titov trg 8A), kao i u poštanskim uredima na području Hrvatske. Također, zahtjev se može podnijeti i usmeno u zapisnik u područnoj službi HZMO-a prema mjestu prebivališta.

Na mrežnoj stranici HZMO-a dostupna je Tiskanica zahtjeva, a zahtjev je također moguće podnijeti putem e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

Copy link
Powered by Social Snap