Iz Ministarstva potvrdili: Uvodi se alimentacijski fond, a ukida se plaćanje alimentacije za bake i djedove

Ana Kanazir
14. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Puno se pričalo o uvođenju alimentacijskog fonda, a sada se on i službeno uvodi. Naime, iz alimentacijskog fonda će država isplaćivati iznos alimentacije, odnosno uzdržavanja za djecu čiji roditelji ne izvršavaju svoje obveze, kako su nam objasnili iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Uz to, ukida se i plaćanje alimentacije za bake i djedove, kako nam je u nekoliko navrata potvrdila predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović. Ovo je vrlo važno za sve bake i djedove koji zbog ovog opterećenja često završe na rubu siromaštva.

Baka čita svojem unuku

baka unuci čitanje pexels

Nedavno je slučaj bake i djeda koji plaćaju alimentaciju umjesto svojeg sina zgrozila mnoge. Naime, oni jedva žive od malih mirovina, plaćaju alimentaciju, a i ne viđaju unučad, o čemu smo pisali ovdje. Dobra je vijest da će se od iduće godine ukinuti ova opcija, a uvodi se i poseban alimentacijski fond, o čemu vam donosimo sve detalje.

Baka i unuci rade u vrtu
Baka i djed iz Like plaćaju alimentaciju za svojeg sina, a zbog toga jedva preživljavaju

Dijete je u središtu

Odredba da bake i djedovi plaćaju alimentaciju je pokrenuta 2014. godine, a od 2015. do 2021. godine je doneseno ukupno 114 sudskih odluka prema kojima bake i djedovi moraju plaćati alimentaciju, navodi Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Važećim Zakonom o privremenom uzdržavanju uređeno je da se prilikom priznavanja prava na privremeno uzdržavanje, između ostaloga, treba utvrditi vjerojatnost da baka i djed po roditelju obvezniku uzdržavanja ne doprinose uzdržavanju najmanje u iznosu privremenog uzdržavanja. Navedena odredba je u Nacrtu prijedloga zakona brisana kako bi dijete što prije ostvarilo pravo na privremeno uzdržavanje neovisno o tome je li u tijeku sudski postupak prema baki i djedu radi uzdržavanja sukladno odredbama Obiteljskog zakona, s čime su na ovotjednom sastanku upoznati predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, rekli su nam iz Ministarstva.

Točnije, bake i djedovi se više neće moći teretiti sudskim postupkom. Osim toga, uvodi se i alimentacijski fond putem kojeg će država isplaćivati iznos alimentacije odnosno uzdržavanja za djecu čiji roditelji ne izvršavaju svoje obveze, a država će se kasnije namiriti od obveznika uzdržavanja.

Rad starijih osoba | Pexels
SUH i Vlada dogovorili: Bake i djedovi više neće plaćati alimentaciju

Brisana je obveza provjere baka i djedova u uzdržavanju

Također, dodali su kako je Nacrtom prijedloga zakona o privremenom uzdržavanju brisana i obveza provjere baka i djedova doprinose li uzdržavanju ili ipak ne. Kako nam je ovdje objasnila Jasna A. Petrović, a sada nam je u telefonskom razgovoru ponovno ponovila, ovo ujedno znači i ukidanje plaćanje alimentacije za bake i djedove.

– Ovo konačno skida svaku obvezu s djedova i baka da plaćaju alimentaciju. Zakon o privremenom uzdržavanju bi trebao biti u primjeni najkasnije od 1. siječnja iduće godine. Zadovoljni smo. Bivša ministrica Milanka Opačić ide u povijest sa svojim američkim zakonom, rekla nam je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

I punoljetna unučad ima važnu ulogu

Saznali smo i kako se Izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona neće mijenjati obveza uzdržavanja baka i djedova u odnosu na unuke, poštivajući načelo pomaganja svih članova obitelji kao i načelo razmjernosti, pri čemu se misli na to da bake i djedovi i dalje imaju pravo za uzdržavanje i brigu o unučadi. Više o tome kako bi trebalo brinuti i čuvati unučad možete pročitati u ovom tekstu.

Ipak, ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju, a jednako tako važnu ulogu ima i punoljetna unučad.

– Podsjećamo da je punoljetno unuče dužno uzdržavati baku, odnosno djeda, ako baka, odnosno djed nisu sposobni za rad, a nemaju dovoljno sredstava za život ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine i ako su ga oni uzdržavali ili su se brinuli o njemu dulje vrijeme, rekli su nam iz Ministarstva.

Zakon bi trebao zaživjeti na proljeće

Sve bi ovo trebalo biti na sjednici Vlade početkom iduće godine, dok bi Zakon trebao zaživjeti u proljeće 2024. godine.

– Prijedlogom Plana zakonodavnih aktivnosti za 2024. godinu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predviđeno je da Zakon o privremenom uzdržavanju bude na sjednici Vlade Republike Hrvatske u I. kvartalu 2024. godine. Izrada Nacrta prijedloga zakona o privremenom uzdržavanju je u završnoj fazi i najkasnije do kraja 2023. godine očekuje se objava zakona radi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Slijedom navedenog, očekuje se da će zakon stupiti na snagu u proljeće 2024. godine, saznali smo iz Ministarstva rada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap