Prošle godine povučeno 117 vrsta proizvoda zbog pesticida, donosimo gdje ih je bilo najviše

Ana Kanazir
30. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Prošle je godine s polica trgovina povučeno 117 vrsta proizvoda, pri čemu se najčešće radilo o mesu, voću, povrću i žitaricama. Razlog povlačenja su pesticidi koji su u proizvodnji hrane u Europskoj uniji zabranjeni. Iako su određene institucije zadužene za opoziv hrane s tržišta, oprezni moraju biti i kupci.

povrce

Foto: Unsplash

Najviše pesticida je pronađeno u lisnatom povrću, a broj pesticida u svakom od proizvoda varira, dok će opasnost za organizam ovisiti o količini štetnih tvari. Važno je pratiti određene stranice i kada vidite da je proizvod opozvan, uvijek ga možete vratiti ili zamijeniti za drugi u trgovini gdje ste ga kupili.

Prijeti nam nestašica? I mesari najavljuju povlačenje proizvoda s ograničenom cijenom

Informacije o povlačenju proizvoda bi trebale biti dostupne

Kako ne bi došlo do problema, obavijesti o povučenim proizvodima se mogu pronaći na internetskoj stranici Državnog inspektorata i na stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ipak, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača ‘Varaždinski potrošač’ misli kako ovo nije dovoljno.

– Trebalo bi naglasiti da to nije dovoljno, da proizvodi koji su primjerice zdravstveno neispravni ili se iz nekog drugog razloga sigurnosnog povlače iz prodaje takve informacije građanima bi trebale biti lako dostupne, rekla je za HRT Sanja Keretić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača ‘Varaždinski potrošač’.

Najviše pesticida u lisnatom povrću

Iako se pesticidi mogu pojaviti u više hrane ili proizvoda, prošle godine ih je najviše bilo u lisnatom povrću.

– Definitivno smo imali u lisnatom povrću možda veći broj od ostalih kategorija hrane smo imali više povlačenja. To su bili špinati i ostalo lisnato povrće, rekao je Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmete opće uporabe, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Također, rekao je i kako neke kategorije hrane ne smiju imati nikakve tragove pesticida, dok ih druga hrana smije sadržavati u manjoj mjeri. Ipak, ako ste kupili proizvod koji je uklonjen s tržišta i kada to primjetite, proizvod možete vratiti ili ga zamijeniti za drugi.

povrce
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap