Prosječni iznos mirovine u susjednoj zemlji Hrvati mogu samo sanjati: ‘Neki dobivaju i 5.000 eura’

Ana Kanazir
6. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Iznosi prosječnih mirovina se u europskim zemljama znatno razlikuju. Dok je u Hrvatskoj prosječna mirovina u travnju prešla iznos od 500 eura i iznosila 513 eura, u Italiji, točnije u Trstu, je prosječna mirovina dvostruko veća pa iznosi 1.100 eura. Ipak, ima i onih koji primaju čak 5.000 eura mjesečno, dok umirovljenici s 500 eura u ovom gradu ne mogu tako jednostavno preživjeti mjesec.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Prosječne mirovine se diljem zemalja u Europi znatno razlikuju. Hrvatska se tako pronašla pri dnu liste, dok prednjače Island i Luksemburg s prosječnim mirovinama većim od 2.500 eura u 2021. godini, o čemu smo pisali i ovdje. Italija je svoje mjesto pronašla u sredini, ali ipak se radi o iznosima na kojima hrvatski umirovljenici mogu samo zavidjeti.

Sijedi umirovljenik u smeđoj jakni sjedi na klupi.
Usporedba prosječnih mirovina u Europi: Pogledajte gdje se prema zadnjim podacima nalazi Hrvatska

Italija, pogotovo Trst je mjesto gdje je većina Hrvata nekada vrlo rado odlazilo kupovati traperice, ali i drugu odjeću. Danas tome i nije tako jer su cijene sada u Italiji slične ili nešto malo niže od onih u Hrvatskoj. Ipak, važno je napomenuti kako je njihova prosječna plaća 1.700 eura, dok im je prosječna mirovina 1.100 eura. Bez obzira na ovakva primanja, Talijani se često žale na cijene u trgovinama, piše net.hr.

Što se tiče mirovina, u Trstu je tako vidljiv velik jaz između bogatih i siromašnih, a Hrvatica koja već godinama živi u ovom gradu i radi s mirovinama je otkrila kako ima onih s mirovinama od nevjerojatnih 5.000 eura.

– Mirovine službenika iz državnog sektora su puno veće, čak za 56 posto veće od državnog prosjeka, a do 54 posto mirovina iznosi manje od 750 eura. Velika je razlika između manjih i visokih mirovina. Najčešće mirovine koje srećem u uredu su mirovine od 500 i 550 eura i s time se nikako ne može živjeti. Vidim i mirovine od 4.000 do 5.000 eura mjesečno, rekla je Kristina Peršić za net.hr koja živi u Trstu.

S druge strane, prosječne mirovine u zemljama u Europi se znatno razlikuju. Dok neki dobivaju jako velike iznosi, drugi jedva preživljaju, a kako to zapravo izgleda možete pogledati i u tablici ispod:

Prosječni mirovinski izdaci po korisniku (2021.)

Prosječni mirovinski izdaci po korisniku (2021.) | Foto: Eurostat

Copy link
Powered by Social Snap