Proširena istraga protiv 17 prevaranata koji su prošle godine varali umirovljenike

Ana Kanazir
23. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U studenome prošle godine je 17 prevaranata na području Zagreba varalo umirovljenike pri čemu su zaradili 1,3 milijuna kuna. Predstavljali su se kao bankari i policajci, a na kraju su uhićeni u velikoj akciji. USKOK je sada donio rješenje o proširenju istrage protiv 17 okrivljenika i sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Policajac s lisicama oko remena fotografiran s leđa

Policija | Foto: Pixabay

Od početka su ovim prevarantima žrtve bili imućni umirovljenici. U nešto više od mjesec dana je počinjeno najmanje 27 prijevara i ukradeno je 172.520 eura, dok je po novim podacima šteta 476.859 eura. Proširena istraga protiv prevaranata je otkrila nove podatke.

Policijac s leđa
Žrtve nisu slučajno birali: Razbijen lanac prevaranata, na umirovljenicima 'zaradili' 1,3 milijuna kuna

Kao što smo već pisali u ovom tekstu akcija je počela 10. listopada, a prevaranti su se umirovljenicima predstavljali kao bankari ili policajci, a tražili su ih novčanice na uvid jer su tvrdili da se radi o lažnim novčanicama koje će doći uzeti policijski službenik i odnijeti ga provjeriti. Umirovljenici bi im predali novčanice koje su mislili da će dobiti nakon provjere, ali to se nije dogodilo. Također, prevaranti su im rekli da će policijski službenik osigurati njihov zlatni nakit.

Kriminalnu skupinu su tada predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn koji su znali što rade jer su svaki dan mijenjali mobitele, koristili brojeve na bonove i bili su tajnoviti u komunikaciji. Na kraju su ipak uhvaćeni jer ih je policija pratila, a poznato je i kako su tada uhićeno 11 muškaraca i šest žena u dobi od 22 do 46 osoba.

Ovdje možete vidjeti iskustva prevarenih umirovljenika koji nisu ni sumnjali da se radi o prevarama, već su povjerovali osobama koje su od njih tražile novce i nakita.

Cijelu akciju uhićenja možete vidjeti i u videu:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap