Prometni stručnjak: Umirovljenici bi trebali platiti najviše 50 kuna za liječnički pregled

Josip Mihaljević
30. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Novi kontroverzni Zakon o sigurnosti prometa na cestama izazvao je ogorčenje među umirovljenicima. Zakon predviđa da svi stariji od 67 godina moraju otići na obvezni liječnički pregled kako bi im se produžila vozačka dozvola. Pregled košta nekih 500 kuna, a prometni stručnjak Željko Marušić smatra da bi umirovljenici trebali platiti samo 50 kuna.

Foto: Pixabay

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koliko god bio kontroverzan, jučer je prošao i urednog je izglasan na sjednici Vlade. To znači da je spreman na saborsku proceduru u kojoj ga čekaju dva čitanja i izglasavanje.

voznja
Kod nas "samo" pregled, a u Koreji zabrana starijima da voze noću i autocestama

Ako Sabor bude brzo radio, Zakon bi mogao stupiti na snagu prije ljeta, kako piše radio101.hr.

Osim obvezujućeg pregleda za 67+ vozače, građani mogu očekivati veće kazne, a u iznimnim slučajevim čak i oduzimanje osobnog vozila. Više o prijedlogu zakona možete pročitati ovdje.

Prometni stručnjak Željko Marušić je na radio101 komentirao što misli o novim pravilima.

“Sada se pooštravaju uvjeti za produženje vozačke dozvole za starije osobe. Dakle oni moraju ići na liječnički pregled nakon 67. godine i to je po meni također dobro, jer ljudi na to trebaju gledati kao korisnu stvar. Sprječava se situacija da netko vozi, a nije zdravstveno sposoban i nikome ne odgovara da unesreći nekoga i da nosi stigmu”, kazao je.

Međutim, sporan dio najavljenog zakona nije sama činjenica što umirovljenici moraju na pregled – nego tko će taj pregled platiti. Pregled košta oko 500 kuna, a Marušić smatra da bi trošek trebao snositi HZZO, a umirovljenici bi trebali platiti najviše 50 kuna ako žele produžiti svoju vozačku dozvolu.

Copy link
Powered by Social Snap