Stariji za volanom: Pogledajte koliko stariji stradavaju u prometu u odnosu na druge dobne skupine

Josip Mihaljević
21. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Stariji vozači nedavno su došli u fokus javnosti nakon izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji liječnicima propisuje obvezu prijavljivanja pacijenata sa zdravstvenim stanjima koja mogu utjecati na njihovu sposobnost vožnje. Provjerili u kojoj mjeri stariji stradavaju na našim prometnicama.

Foto: Unsplash

Prije tri godine stariji vozači bili su top tema, a vlast im je tada pokušala nametnuti obvezni liječnički pregled kojeg bi morali platiti sami. Bez pregleda bi ostali bez vozačke dozvole, pa je Sindikat umirovljenika Hrvatske brzom reakcijom zaustavio takav potez vlasti.

Liječnik s maskom na licu
Hoćete li ostati bez vozačke? Liječnici vas moraju prijaviti policiji ako patite od ovih stanja!

Nove promjene Zakona o sigurnosti na cestama ponovno potencijalno idu na štetu starijih – liječnici su dobili zadatak prijavljivati pacijente koji imaju narušeno zdravlje uslijed kojeg dolazi do oslabljene sposobnosti vožnje automobila. Protiv takvog prijedloga su bili i sami liječnici.

S druge strane, mi smo odlučili provjeriti u kojoj mjeri stariji vozači stradavaju u prometu. Podaci MUP-a pokazuju – jednako kao i svi ostali građani! Barem što se tiče lakih i teških tjelesnih ozljeda.

Kao što možete vidjeti u tablici, brojka teško ozlijeđenih sudionika u prometu je poprilično stabilna od 18 do 65 i više godina. Dapače, stariji se mogu pohvaliti kako u prometu rjeđe od ostalih dobnih skupina prolaze s lakšim ozljedama.

Međutim, ono što upada u oči je broj poginulih. U cijeloj prošloj godini i u prvih 11 mjeseci ove godine najviše preminulih na cestama je u kategoriji 65 i više godina.

Treba napomenuti da je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija prije tri godine iznio još jedan podatak koji ne ide u prilog starijima – a to je da su u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju upravo stariji građani češće krivci.

“Mislim da je općepoznata činjenica da vozačke sposobnosti smanjuju s godinama. I slabije vidi i ima slabije reflekse, ali ono što statistika pokazuje – da vozači preko 67 godina, u onim prometnim nesrećama u kojima sudjeluju su krivci u 70 posto tih prometnih nesreća. Prošle godine je u tim nesrećama smrtno stradalo 24 osobe, a ove godine je situacija još gora. U nesrećama koje su skrivile osobe starije od 67 godina, smrtno je stradalo 28 osoba”, upozorio je Josip Mataija 2018. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap