Projekt Zaželi na terenu: Zbog loše provedbe Grad Ivanec već drugu godinu pokriva rad gerontodomaćica

Ana Kanazir
20. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Projekt Zaželi je osmišljen kako bi se pomoglo starijim osobama kojima je potrebna pomoć oko kućanskih poslova ili oko brige, ali i kako bi se pomoglo starijim i teško zapošljivim osobama. Sve se financira iz EU fondova, ali između provedbe dva projekta je veliki vremenski period u kojem gerontodomaćice ostaju bez posla, a to se odlučilo promijeniti u gradu Ivancu. Upravo Grad već drugu godinu pokriva troškove njihovog rada zbog, kako kažu, neorganiziranosti i neusklađenosti provedbe ovog programa od državnih tijela.

njega i skrb starije osobe

Njega starijih | Foto: Rawpixel

Projekt Zaželi provodi se diljem Hrvatske, a stalno se dodjeljuju nova sredstva, o čemu smo pisali i ovdje. Između natječaja i provedbe projekata često prođe i pola godine, pa su iz Grada Ivanca odlučili uzeti stvari u svoje ruke i već drugu godinu pokrivaju troškove rada gerontodomaćica koje bi inače ostale bez posla i primanja, a stariji bez prijeko potrebne brige. Kako se uopće prijaviti na projekt i koji su uvjeti možete pročitati ovdje.

Pomoć starijima | Unsplash
Novih 111 ugovora u programu Zaželi: Posao za 2.000 građana koji će brinuti o 12.600 starijih i nemoćnih

Grad Ivanec i Crveni križ osigurali nastavak projekta

Grad Ivanec je na svojim stranicama objavio kako već drugu godinu uskače da gerontodomaćice ne ostanu bez posla, a starije osobe bez potrebne pomoći. Odnosi se to na projekt Zaželi koji se financira iz EU sredstava. Ipak, iz Grada su objavili kako zbog neorganiziranosti i neusklađenosti provedbe projekta Grad već drugu godinu pokriva troškove rada gerontodomaćica i to za šest mjeseci prošle godine i sada ponovno, za razdoblje od prosinca do svibnja ove godine. Dodaju i kako bi bez ove pomoći gerontodomaćice ostale bez posla, a dio starijih i bolesnih osoba širom grada bi ostao bez pomoći u kući.

Kako bi objasnili cijelu situaciju, iz Grada su napisali kao je sve krenulo. Naime, prošle godine u proljeće je završio projekt Zaželi – aktivni u zajednici, a država nije osigurala sredstva kako bi gerontodomaćice u kontinuitetu nastavile pružati pomoć nemoćnim osobama do početka provedbe novoga projekta pa je Grad dobio zamolbu Gradskog društva Crvenog križa da osigura sredstva za nastavak projekta Pomoć u kući.

Na ovaj način je u svibnju 2023. godine Grad s Crvenim križem zaključio sporazum kojim je omogućio nastavak Programa u kući daljnjih šest mjeseci (lipanj-prosinac) i to tako da je osigurao sredstva za zapošljavanje dvije gerontodomaćice za 29 korisnika, piše na stranici Grada. Ostale korisnike ‘pokrilo’ je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije putem istog programa koji financira Grad, ali za druge korisnike.

Grad osigurao nova sredstva

Ista situacija ponovila se i ove godine, napominju iz Grada Ivanca. Program se, naime, produljivao još od 1. prosinca 2023. jer nije bilo objavljenih rezultata za prijavu novog projekta Zaželi – IV. faza. Grad je tako odlučio ponovno financirati isti projekt i za razdoblje prosinac-svibanj 2024. godine, za što je potrebno osigurati 12.450 eura. Budući da taj trošak nije bio predviđen ni planiran, sredstva će se morati osigurati rebalansom gradskog proračuna.

– S obzirom na to da iz svega proizlazi da je Grad osigurao sredstva za zapošljavanje i putne troškove gerontodomaćica za skoro punih godinu dana te samim tim omogućio da 30-ak osoba ne ostane bez neophodne pomoći u kući, to najbolje demantira tvrdnje onih koji isključivo sebi pripisuju zasluge za projekt pomoći u kući i zapošljavanje osoba iz skupine teško zapošljivih, napisano je na stranici Grada.

Copy link
Powered by Social Snap