Grad na sjeveru Hrvatske u potpunosti financira kontrolirano spaljivanje raslinja, ali pod jednim uvjetom

Luka Kalac
16. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Aktualna vlast Ivanca u Varaždinskoj županiji je doskočila tome kako izbjeći potencijalne opasnosti koje mogu nerijetko rezultirati smrtnim stradavanjima. S obzirom na to da je sezona spaljivanja raslinja, Gradska uprava Ivanca u potpunosti plaća uslugu kontroliranog spaljivanja te vrste najbližem DVD-u. Jedini uvjet koji korisnik te usluge mora ispuniti je taj da najkasnije u roku od šest mjeseci ponovno koristi isto zemljište u poljoprivredne svrhe.

Spaljivanje površine poljoprivrednog zemljišta.

Spaljivanje | Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec pokriva financijske troškove kontroliranog spaljivanja raslinja, u slučaju da je riječ o zapuštenom zemljištu koje će se najkasnije pola godine nakon spaljivanja ponovno koristiti u poljoprivredne svrhe.

– Ako imate zapuštenu njivu ili livadu na kojoj biste ponovno željeli zasijati pojedine kulture ili na njima zasaditi voćnjak ili vinograd, ali to sada ne možete jer je prekrivena raslinjem, obratite se Gradu Ivancu. Gradska uprava će od najbližeg DVD-a naručiti i platiti mu uslugu kontroliranog spaljivanja raslinja na vašoj čestici, piše na stranici Grada.

zapaljene grane
Nesretan slučaj: Umirovljenica palila granje pa smrtno stradala

Besplatna usluga, ali pod jednim uvjetom

Inače, građanima je ova usluga u potpunosti besplatna, ali pod jednim uvjetom. Osoba koja želi iskoristiti besplatnu uslugu mora u roku od šest mjeseci ponovno početi obrađivati poljoprivredno zemljište. Korisnik spomenute usluge morat će sklopiti ugovor s Gradom, a sve će kontrolirati Komunalno redarstvo.

– Pritom posebno naglašavamo da cilj ove mjere nije poticanje spaljivanja radi čišćenja površina, već isključivo pomoć građanima u nastojanju da ponovno počnu obrađivati svoje površine, stoji na službenoj stranici Ivanca.

Podsjećamo, kako ovakvi pothvati mogu dovesti do kobnih posljedica. Upravo se to dogodilo, 27. veljače u selu Mustafina Klada u Sisačko-moslavačkoj županiji kada je 89-godišnja umirovljenica spaljivala granje, no vjetar je vrlo brzo dodatno rasplamsao požar. Nažalost, vatra je zahvatila i nju pa je umirovljenica smrtno stradala, a više o cijelom slučaju možete pročitati ovdje.

Savjeti pomoću kojih se može izbjeći nekontrolirano širenje požara

Pri paljenju korova ili granja je potreban poseban oprez. Nakon spomenutog dramatičnog slučaja krajem veljače ove godine, iz Policijske uprave zagrebačke su još jednom istaknuli:

  • Prije spaljivanja treba upozoriti mjesno nadležnu vatrogasnu postrojbu
  • Spaljivanje korova i biljnog otpada obaviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije
  • Odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad tako da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.
  • Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistiti od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje pet metara.
  • Biti nazočan spaljivanju granja i otpadaka, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.
  • Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.
  • Mjesto paljenja smijete napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom.
  • Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Osim spaljivanja, iz policije savjetuju građanima korištenje i drugih metoda saniranja biljnog otpada, kao što su mljevenje u piljevinu, kompostiranje i drugo. To je još jedan način pomoću kojeg se može iskoristiti biljna masa i spriječiti se potencijalno nekontrolirani požari. Isto tako, treba imati na umu da su propisane sankcije za nepoštivanje odredbi Zakona.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap