Novih 111 ugovora u programu Zaželi: Posao za 2.000 građana koji će brinuti o 12.600 starijih i nemoćnih

Jasmina Grgurić Zanze
24. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Još 111 novih ugovora uručeno je u sklopu programa ‘Zaželi’. Ministar Marin Piletić je uručio 72 ugovora od 58 milijuna eura. Ovim projektima bit će zaposleno 1.206 građana koji će pomagati 7.236 starijih osoba i osoba s invaliditetom. Prošloga tjedna u pet slavonskih županija uručeno je 39 ugovora vrijednih 43,2 milijuna eura. Kroz njih će se zaposliti gotovo 800 žena i muškaraca za brigu o više od 5.400 korisnika. Četvrta faza ‘Zaželi’ trajat će tri godine, što daje sigurnost zaposlenicima i korisnicima. Projekata je ukupno oko 600, a vrijedni su 500 milijuna eura.

Pomoć starijima | Unsplash

Pomoć starijima | Unsplash

Program Zaželi ide dalje. Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić uručio je jučer nova 72 ugovora vrijedna više od 58 milijuna eura. Ovim projektima bit će zaposleno 1.206 građana koji će pomagati 7.236 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Novih 39 ugovora za projekte u sklopu ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’ Piletić je uručio i prošloga tjedna u Vinkovcima. Ugovori za korisnike s područja pet slavonskih županija vrijedni su više od 43,2 milijuna eura. Kroz njih će se zaposliti gotovo 800 žena i muškaraca koji će pružati uslugu potpore i podrške za više od 5.400 osoba starijih od 65 godina te osoba s invaliditetom. Dodijeljeni ugovori dio su četvrte faze programa ‘Zaželi’, o čemu smo već pisali ovdje.

njega i skrb starije osobe
Zaželi: Uručeni novi ugovori za pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama

Trajanje od tri godine sigurnost je za starije i zaposlene

– S produženjem ugovora na trajanje od tri godine želimo omogućiti sigurnu uslugu pomoći u kući na duže razdoblje za sve naše starije sugrađane koji tu vrstu usluge trebaju. S druge strane, u kontekstu tržišta rada itekako je važno da imate sigurnost zapošljavanja na tri godine, a ne na nekoliko mjeseci, kazao je ministar Piletić.

Razdoblje od tri godine mora biti pripremno kako bi usluga koju nudi projekt ‘Zaželi’ postala trajnim, a ne projektnim rješenjem, dodao je ministar.

Čak 600 korisnika s projektima od 500 milijuna eura

Na četvrtu fazu javnog poziva ‘Zaželi’ javilo se gotovo 600 korisnika s ukupnom vrijednosti projekata od gotovo 500 milijuna eura.

– S obzirom na to da je glavni uvjet proći administrativnu provjeru, a sve su te prijave jednako vrijedne, s unaprijed osiguranih 130 milijuna eura nismo mogli omogućiti da svi ti projekti budu financirani. Pisali smo Europskoj komisiji koja nam je odobrila dodatnih 100 milijuna eura, dok je Vlada osigurala u proračunu za trogodišnje razdoblje dodatnih 286 milijuna eura, čime smo na kraju pokrili sve prijavljene projekte, pojasnio je Piletić.

Popis dobitnika novih 39 ugovora u pet slavonskih županija možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap