Projekt Zaželi ide dalje: Dva grada se pripremaju za četvrtu fazu skrbi o starijima

Milan Dalmacija
7. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Krenule su pripreme za četvrtu fazu projekta Zaželi, koji bi ovoga puta trebao trajati tri godine. Resorno ministarstvo je za skrb o starijima i osobama s invaliditetom osiguralo 100 milijuna eura, a prve pripreme za prijavu na projekt poduzeli su u Biogradu na Moru i Đurđevcu.

Podjela paketa u Đurđevcu | Foto: Grad Đurđevac

Nakon vrlo uspješne provedbe treće faze projekta Zaželi, prvi gradovi i općine pokazali su interes za četvrtu fazu, pa i poduzeli prve korake. Četvrta faza projekta nosi naziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Za nju je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo putem Programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.” iznos od 100 milijuna eura.

Tako je Grad Biograd objavio javni poziv za uključivanje korisnika u novu fazu projekta Zaželi. Propisano je da u programu mogu sudjelovati dvije skupine građana: osobe starije od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom. Za svaku od tih skupina određeni su i kriteriji.

Strogi kriteriji za prijavu

U projektu sudjelovati, odnosno dobiti skrb, mogu osobe starije od 65 godina čiji mjesečni prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina staža u mjesecu koji prethodi uključivanju u projekt. Trenutno je taj iznos 626,92 eura. Za dvočlana kućanstva vrijedi isti kriterij, ali u iznosu od 150 posto prosječne starosne mirovine, što je trenutno 940,38 eura.

Projekt Zaželi ima itekako dodanu vrijednost: 'Pomoć, povezanost i prijateljstvo koje sam dobila je neprocjenjivo'

Još je jedan bitan kriterij da prijavljeni na projekt istovremeno nisu korisnici mjera pomoći u kući, boravka, organiziranog stanovanja, smještaja, osobne asistencije koju pruža osobni asistent ili osobne asistencije koju pruža videći pratitelj.

U projektu mogu sudjelovati i odrasle osobe koje imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta, odnosno oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a koji istovremeno nisu korisnici iste ili sličnih usluga, poput usluga pomoći u kući, boravka, organiziranog stanovanja, smještaja, osobne asistencije koju pruža osobni asistent, osobne asistencije koju pruža videći pratitelj te oni čiji roditelj ili drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja za potrebu skrbi o njoj.

S obzirom na to da je MROSP odredio kako se projektni prijedlozi prijavljuju od 11. rujna, iz Grada Biograda su poručili kako žele projekt prijaviti što prije. Stoga su kao krajnji rok za prijavu korisnika odredili petak, 8. rujna.

Nastavak skrbi o starijima

Istim putem ide i Grad Đurđevac. Tamošnja je vlast naglasila činjenicu da će se četvrta faza projekta Zaželi provoditi tri godine.

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Projekt Zaželi krenuo u jednom gradu Zagrebačke županije, a poznati su svi detalji

– Svojevrsni je to uvod u otvaranje našega Centra za osobe s invaliditetom (COSI) na Trgu sv. Jurja. On se upravo uređuje i oprema, pa vjerujemo da će do kraja godine naši stariji sugrađani moći koristiti sve blagodati koje je za njih osigurao grad. Na raspolaganju će im biti sve, od pomoći gerontodomaćica u kući, preko poludnevnog boravka pa sve do stalnog stanovanja, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Dosad je ondje putem projekta posao pronašlo 30 teže zapošljivih žena, no kako je projekt završio u veljači, one su bile bez posla. Srećom osnovale su udrugu “Susret” te volonterski pomagale 255 starijih sugrađana, koji tako ipak nisu ostali bez skrbi.

– Nisu željele svoje korisnike ostaviti po nekoliko mjeseci da se sami snalaze, pa su dio najstarijih i zdravstveno najugroženijih posjećivale i pomagale im u rješavanju najosnovnijih problema, rekao je gradonačelnik i dodao kako je Grad Đurđevac spreman ponovno se prijaviti na projekt i tako financirati brigu o starijima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap