U Đurđevcu se obnavlja Centar za smještaj starijih osoba, a bit će gotov sredinom 2023. godine

Ana Kanazir
20. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

U centru Đurđevca su u tijeku radovi na obnovi i uređenju zgrade Centra za smještaj starijih osoba i osoba s invaliditetom. Trenutno se postavljaju pregradni zidovi, keramičke pločice, glazure, instalacije i obavljaju se poslovi žbukanja. Očekuje se da će radovi završiti sredinom 2023. godine.

mladi i stari

Volontiranje u Domu za starije | foto: Pexels, Matthias Zomer

Radove su obišli gradonačelnik Hrvoje Janči, koordinatorica projekta za gerontodomaćice Zaželi Mirjana Mišulin , Kristina Cvek iz Gradskog društva osoba s invaliditetom, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i komunalne djelatnosti Dejan Đud te ispred izvođača radova direktor Bistre Krešo Habijanec.

U Centru će moći boraviti 80 osoba

Radi se o rekonstrukciji bivše zgrade Gradske uprave i dvije popratne zgrade, u kojima će se sada nalaziti 30 soba za boravak ukupno 80 osoba, što starijih, što osoba s invaliditetom. Osim toga, predviđen je i restoran, ali i brojni drugi sadržaji.

– Naši članovi udruge imat će najviše koristi od ovog projekta. Predviđeni su i prostori za radionice, restoran s kuhinjom, upravni dio te prostor za udrugu. Ponuda će se dopuniti uslugom poludnevnog boravka za osobe s invaliditetom te stare i nemoćne koji nastavljaju život u obitelji. Ova investicija obuhvaća i uređenje okoliša, opremanje zgrade i nabavu vozila prilagođenog osobama s invaliditetom, rekla je Kristina Cvek iz Gradskog društva osoba s invaliditetom.

dom za starije
Dom za starije i nemoćne u Dubrovniku bit će opremljen zahvaljujući donaciji od čak pola milijuna kuna

Bolji uvjeti za starije osobe

O gradnji Centra izjavu je dao i gradonačelnik koji je rekao kako će se pružiti stalan dom onima koji su cijeli život radili i stvarali u Đurđevcu.

– Ovaj projekt je rezultat našeg rada na osiguravanju boljih uvjeta i standarda života za naše starije sugrađane. Kroz usluge poludnevnog boravka i stalnog boravka cilj nam je da im osiguramo nove sadržaje i aktivnosti te da im na taj način odgodimo trajno smještanje u starački dom. Svi oni koji su cijeli život ovdje radili i stvarali u ovom gradu, plaćali poreze i doprinose imat će osiguran smještaj kad budu trebali posebnu skrb i pomoć, istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projekt obuhvaća radove na četiri etaže i preko 2000 m2, a zgrada će obnovom i preuređenjem zasjati u punom sjaju, a projekt je financirala Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014-202’

Osim ovog Centra, gradi se i Dom za starije osobe u Dubrovniku koji će biti opremljen donacijom od čak pola milijuna kuna, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap