Projekt BOOMER: U sljedeće dvije godine jačat će digitalnu pismenost starijih osoba

Milan Dalmacija
10. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U sljedeće dvije godine, Hrvatski Telekom i Sveučilište u Dubrovniku će s partnerima iz inozemstva raditi na jačanju digitalne pismenosti starijih osoba. Kroz projekt BOOMER očekuje se aktivnije sudjelovanje starijih osoba u digitalnoj svakodnevici i premošćivanje međugeneracijskog jaza nastalog upotrebom novih tehnologija.

Računalna opremljenost domova | Pexels

Računalna opremljenost domova | Pexels

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj je pokrenut europski projekt BOOMER (Booming digital literacy skills among elderly population, odnosno Razvoj vještina digitalne pismenosti u starijoj populaciji). Projekt će trajati dvije godine, a cilj mu je proistekao iz naziva – unaprjeđenje digitalne pismenosti i poticanje digitalne inkluzije osoba treće životne dobi.

Usvajanje digitalnih znanja

Nove digitalne usluge HZMO-a: Odsad je uz nekoliko klikova moguće dobiti potvrdu A1

U sklopu projekta će Hrvatski Telekom zajedno s Centrom za istraživanje digitalne transformacije Sveučilišta u Dubrovniku (CREDO) te partnerima iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Belgije i Španjolske, razvijati tehnološka rješenja i provoditi aktivnosti koje će pomoći starijim osobama da usvoje digitalna znanja i kompetencije koje će im olakšati svakodnevicu u online okruženju, piše novinar Novog lista, Vladimir Mrvoš.

– U suradnji s kolegama iz akademske zajednice te Matice umirovljenika Hrvatske, došlo je do dogovora o realizaciji projekta u koji se uključio velik broj zemalja EU s ciljem permanentnog jačanja digitalnog opismenjavanja naših najpotrebitijih članova društva. Tijekom sljedeće dvije godine Hrvatski Telekom će, u suradnji s partnerima, kroz razne radionice i predavanja starije osobe educirati o osnovama korištenja tehnologija te kako upotrebljavati razne digitalne alate koji im pomažu u svakodnevnom životu. Projekcija nam je da kroz različite aktivnosti pomognemo svim sudionicima da se upoznaju s novim tehnologijama uz koje će ostvariti priliku za usvajanje praktičnih znanja i na taj način doći do bržeg i lakšeg uključivanja u sadašnjost te sam ponosna što sam dio kompanije koja tome pridonosi, rekla je Nikolina Pejović iz Hrvatskog Telekoma.

Digitalna pismenost je potreba

Novi umirovljenici digitalno sve pismeniji, zahtjeve za mirovinu šalju i online

Kod starijih osoba digitalna pismenost više nije prednost, već potreba. Ovim projektom se, između ostalog, premošćuje međugeneracijski jaz, omogućuje aktivno sudjelovanje starijih osoba u svakodnevici te se promiče društvena uključenost ranjivih društvenih skupina.

– Kroz projekt BOOMER ćemo kroz dvije godine trajanja projekta raditi na unapređenju digitalne pismenosti osoba starije životne dobi. Svjesni smo važnosti razvoja tehnologije i digitalne pismenosti umirovljenika, koja im omogućuje socijalno uključivanje i poboljšava kvalitetu živote te je ovaj projekt i suradnja sa HT-om dobra podloga za razvoj novih rješenja koja utječu na standard umirovljeničke populacije, istaknula je predsjednica MUH-a Višnja Fortuna.

Projekt BOOMER jedini je Erasmus+ projekt kojeg je financirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije u sklopu suradničkih partnerstava za područje obrazovanja odraslih. Hrvatski Telekom, s druge strane, godinama provodi aktivnosti kojima starijim osobama pomaže pri upoznavanju s novim tehnologijama. Prorektor Sveučilišta u Dubrovniku, Nebojša Stojčić je zaključio da BOOMER ima za cilj zadovoljiti potrebe jedne od najugroženijih društvenih skupina u dobu digitalne transformacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap