Novi umirovljenici digitalno sve pismeniji, zahtjeve za mirovinu šalju i online

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje krajem prosinca omogućio je građanima da zahtjev za mirovinu predaju i online. Usluga više nego dobrodošla u 21. stoljeću i pandemiji, a podatak da je ovu mogućnost u tri tjedna iskoristilo gotovo 90 novopečenih umirovljenika govori kako su generacije koje odlaze u mirovinu, digitalno sve pismenije!

Foto: Unsplash

Zahtjev za mirovinu unazad nešto više od mjesec dana moguće je, kako smo već pisali, predati i online. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje omogućio je budućim korisnicima i umirovljenicima predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja preko sustava e-Građani za pet vrsta mirovina: starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku mirovinu, privremenu invalidsku mirovinu, obiteljsku mirovinu iza osiguranika i obiteljsku mirovinu iza korisnika.

Unatoč tomu što starije generacije prati stigma nižeg digitalnog znanja, iz HZMO-a kažu kako u sustav sve više ulaze nove generacije umirovljenika koji oblike poslovanja i komunikacije preko interneta dobro poznaju pa im nije teško svladati ni ovu informatiziranu birokratsku prepreku.

Tako je od 1. do 24. siječnja podneseno 88 zahtjeva za mirovine elektroničkim putem, a očekuje se da će e-sustav u ovome segmetu trendovski rasti u idućim mjesecima, piše Glas Slavnije.

Zahtjeve za mirovinu od danas možete predati putem interneta!

“HZMO želi korisnicima olakšati podnošenje zahtjeva na brži i jeftiniji način bez potrebe dolaska na šaltere. Naime, digitalizacija usluga HZMO-a, kao ključne institucije nacionalnog mirovinskog sustava koja se kontinuirano skrbi o približno 1,5 milijuna osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu pripada pod najvažnije poslovne ciljeve kako u prošloj tako i u 2021. godini.

Upravo radi jednostavnijeg poslovanja te skraćivanja trajanja postupaka iz mirovinskog osiguranja planira se proširenje niza elektroničkih usluga do kraja 2021. Cilj nam je omogućiti korisnicima moderni i jednostavniji pristup novim i inovativnijim uslugama, a informiranje korisnika o dostupnim e-uslugama provodi se kontinuirano” – poručili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap