[KOMENTAR] Ministre, znamo da ste u pravnim problemima, ali gdje je reforma?

Josip Mihaljević
1. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

“Mi smo se praktički obvezali do kraja ove godine predstaviti model, do kraja sljedeće godine ga implementirati i u provedbu ga pustiti tijekom 2023. Ja sam siguran da ćemo u tomu uspjeti”, govorio je ministar rada Josip Aladrović u rujnu prošle godine komentirajući reformu obiteljskih mirovina. Pola godine kasnije, javnost i dalje nema niti jednu informaciju o reformi, a ministar nam je nešto tih ovih dana.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Ministar rada Josip Aladrović neuobičajeno je tih posljednja dva tjedna. Dan prije nego je USKOK uhitio njegovog kolegu Darka Horvata, ministar je veselo išao po Hrvatskoj i dodijelio ugovore u ukupnoj vrijednosti od 88,6 milijuna kuna samo u veljači. Identične obaveze dan nakon Horvatovog uhićenja, ali i dana kada je na ministra rada bačena ozbiljna sumnja da je uhljebljivao HDZ-ov stranački kadar tijekom  ravnateljstva u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, delegirao je na državne tajnice Margaretu Mađerić i Mariju Pletikosu pa na službenim stranicama ministarstva polako nestaje njegovo ime… Nema više “Ministar Aladrović uručio…”, nego “Uručeno 28 ugovora…”, “Dodijeljeni ugovori…” i slično.

Ministar rada Josip Aladrović neuobičajeno je tih od dana kada je Vlada doživjela potpunu blamažu i kada im je niz članova pod sumnjom za koruptivna djela.

Kriminal naših ministara pao je u drugi plan

aladrović
Ministar Aladrović već pripremio ostavku? Poručuje: Mandat mi je na raspolaganju

Ironija je htjela da naš ministar naglo zašuti samo nekoliko tjedana nakon što je javnost doznala da je ministar angažirao bivšeg predsjednika HSLS-a Darinka Kosora kao posebnog savjetnika za medije. Kosor je kazao kako je njegov zadatak osmišljavati i nijansirati ministrove javne nastupe, način izražavanja i pomoći mu u izbjegavanju konflikata kojima ministar, zapravo, i nije baš sklon.

Uhićenje Darka Horvata i optužbe na račun članova Vlade u međuvremenu su pale u drugi plan. Kao da se radi o događajima koji su se odvili prije nekoliko mjeseci. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu i rat u Europi opravdano je postala glavna tema. Ali i tu možemo uočiti prijestupe “naših”. Na pitanje o kriminalu u Vladi i mogućim prijevremenim izborima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković govori kako nije za to te ističe da, s obzirom na geopolitički situaciju, Hrvatskoj više nego ikada treba stabilna vlada. Jer bila bi prava katastrofa da nas u ovom osjetljivom trenutku europske povijesti ne vode korumpirani političari.

U svakom slučaju, ministar rada se, barem za sada, brani šutnjom. On na to ima i pravo, ali na neke stvari nema.

Reforma obiteljskih mirovina

Ministar rada nema pravo prestati biti ministar rada. Josip Aladrović koji utjelovljuje ulogu ministra nalazi se u pravnim problemima. Utječe li to na njegov rad kao ministra? U kratkom roku – zasigurno. Međutim, želimo problematizirati činjenicu da je prije pola godine obećao javnosti predstaviti nacrt reforme obiteljskih mirovina i da to još uvijek nije učinio. 

Ministar rada Josip Aladrović bio je puno rječitiji, na primjer, u rujnu prošle godine. Tada je samouvjereno govorio kako će do kraja godine (dakle do pr

novac
Umirovljenici skeptični oko novog modela obiteljskih mirovina: Reforma kasni i odugovlači se

osinca 2021.) javnosti predstaviti novi model obiteljskih mirovina, koji bi ove godine trebao biti raspravljen i izglasan, a plan je da stupi na snagu 1. siječnja 2023. godine.

“Radna skupina u ovom trenutku radi. Mi smo se obvezali praktički do kraja ove godine predstaviti model, do kraja sljedeće godine ga implementirati i u samu provedbu ga pustiti tijekom 2023. Ja sam siguran da ćemo u tomu uspjeti”, govorio je prije pola godine Aladrović.

Do kraja godine nismo imali priliku dobiti predstavljanje ičega, ali je u jednom dnevnom listu izašla informacija da će Ministarstvo rada nacrt reforme predstaviti u siječnju. I taj je rok probijen i evo nas sada već u ožujku bez ikakvog nacrta nadolazeće reforme. Poražavajuća je i činjenica što se sastanci radne skupine za izradu novog modela obiteljske mirovine mogu nabrojati na prste jedne ruke, a od samih članova je bilo primjedbi da se proces odugovlači.

Reforma će se prilagoditi proračunu, a ne korisnicima

Da bi makar malo povećala obiteljske mirovine, Vlada mora naći pola milijarde kuna!

Obiteljske mirovine kaskaju za običnim starosnim mirovinama, a brojnim umirovljenicima jedna od najglasnijih želja je mogućnost uvođenja nasljeđivanja mirovine pokojnog bračnog partnera. Reforma je umirovljenicima trebala ispuniti tu želju, ali odgađanje bilo kakvih informacija o njoj sa svakim danom baca sve veću sumnju.

Na kraju krajeva, ne radi se o ni o čemu posebno originalnom jer takva prava postoje u brojnim europskim državama. U pravilu su te države bogatije od Hrvatske i mogu više novca potrošiti na svoje umirovljenike.

Jedna od konkretnijih informacija koju smo u čitavoj priči o reformi obiteljskih mirovina mogli čuti jest trošak – nešto više od milijardu kuna godišnje. Tako da je vjerojatnije da će se reforma raditi naopačke, imajući kontstantno u vidu činjenicu da bilo što što naprave – ne smije biti skuplje od milijardu kuna godišnje. Lakše je reformu prilagoditi državnom proračunu, nego korisnicima.

Ministarstvo je, slikovito rečeno, u poziciji osobe koju su poslali u trgovinu sa 100 kuna u džepu i koja ima zadatak kupiti dovoljno namirnica da skuha vrhunsku večeru za 10 ljudi. Samo što oni imaju nešto više od milijardu kuna godišnje na raspolaganju i više od 200 tisuća korisnika obiteljske mirovine. Kakvu večeru pripremaju umirovljenicima trebali bi saznati nekada kasnije u godini, možda i od nekog drugog ministra rada.

__________________________________

Komentar je stav autora*

[KOMENTAR] Ministre, znamo da ste u pravnim problemima, ali gdje je reforma?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap