Pripremite kokice: Sabor u četvrtak raspravlja o ‘reformi’ mirovinske reforme

Jasmina Grgurić
15. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Ovoga tjedna trebala bi biti zaključena saga oko mirovinske reforme. Epilog je to uspješno provedene referendumske inicijative “67 je previše”. Sa 700.000 potpisa građana srušena je djelomično mirovinska reforma. Zakon o mirovinskom osiguranju mijenja se ni godinu dana kasnije, uz izmjene paketa zakona o radu. Mirovina sa 65 umjesto 67 godina, manja penalizacija prijevremenih umirovljenika, ali i dulji ostanak na tržištu rada za one koji to žele glavne su promjene. Rasplet počinje u četvrtak u Hrvatskom saboru.

prazna sabornica

Foto

Ovoga četvrtka u Saboru će zastupnici raspravljati o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju te pratećem paketu šest zakona o radu; Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Bonusi, otpremnine, bolovanja, bojkotiranje mladih…

Izmjenama paketa zakona o radu redefiniraju se uvjeti za dulji ostanak na tržištu rada do 68. godine svim radnicima koji to žele. Poslodavac ih mora zadržati ili im isplatiti otpremninu, a za svaki mjesec duljeg rada bit će nagrađeni bonusom na mirovinu od 0,34 posto. Raditi prema dogovoru s poslodavcem mogu nakon 68. godine, do 70, što im donosi 12,12 posto, odnosno 20,4 posto veću mirovinu. Svi ostali u mirovinu će moći sa 65 godina.

 

majetić HUP
Poslodavci ogorčeni raspletom: "I opet nismo napravili ništa da riješimo mirovinski sustav"

Javno savjetovanje o izmjenama zakona završilo je prije tjedan dana, uz negodovanja i sindikata i poslodavaca. Potonji smatraju da nove zakonske odredbe idu upravo njima na štetu, zbog troškova otpremnina i bolovanja. Dio zamjerki išao je i u smjeru da će dulji rad starijih profesora i znanstvenika spriječiti mlade u napredovanju.

Očekuju se amandmani, glasovanje neizvjesno

Sindikati su pravednu zadovoljštinu vidjeli jedino u raspisivanju referenduma, ali svi zahtjevi su i ovako prihvaćeni. Osim vraćanja uvjeta za mirovinu na 65 godina, među njim su i snižavanje penalizacije sa 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja te usporavanje prijelaznog razdoblja za umirovljenje žena.

U petak slijedi izjašnjavanje o predloženim amandmanima, kojih će svakako biti. Jedan od njih priprema i HSU kako bi se ispravila nepravda nanesena tisućama umirovljenika koji su u mirovinu otišli ove godine po nepovoljnijim uvjetima. Glasovanje će početi u 12 sati, a ishod je ovoga puta doista teško predvidjeti s obzirom na krizu u vladajućoj koaliciji.