Predstavnici obiteljskih domova: “Što će se točno učiniti s viškom korisnika?”

Jasmina Grgurić Zanze
12. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Predstavnici obiteljskih domova ujedinili su se kako bi upozorili da, ukoliko se usvoji najavljena promjena Zakona o socijalnoj skrbi, prijeti zatvaranje mnogih ustanova toga tipa. Smatraju da će to dodatno pogodovati povećanju broja ilegalnih domova, a postavljaju i pitanje što će će biti s “viškom” korisnika.

Foto: Rawpixel

Nakon dvaju požara koja su odnijela živote ukupno osmero starijih osoba smještenih u obiteljskim domovima u Andraševcu i Dugom Ratu, ali i niza uočenih nepravilnosti i propusta u drugim ustanovama toga tipa, ministar Josip Aladrović najavio je češće kontrole, veće sankcije i smanjenje broja korisnika, uz ostale izmjene u poslovanju obiteljskih domova.

Odluka će, smatraju, povećati broj ilegalnih domova

Predstavnici obiteljskih domova u Hrvatskoj i udruga Glas poduzetnika upozoravaju da izmijene Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnik nisu napravljeni u konzultaciji sa strukom. Na taj način, smatraju, kažnjavaju se svi oni koji odgovorno rade svoj posao te koji su stručni u pitanjima skrbi za starije i nemoćne osobe.

Josip Alardović
Ministarstvo otkriva koje nove zakone će uvesti za rad obiteljskih domova

“U vrlo kratkom roku, predstavnici obiteljskih domova u Hrvatskoj ujedinili su se oko nevjerojatnog poteza Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ističemo da najavljena promjena Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika predlaže smanjenje kapaciteta smještaja obiteljskih domova sa sadašnjih 20 na 12 osoba, što u konačnici predstavlja zatvaranje obiteljskih domova ili njihovu preregistraciju. Naglašavamo da bi se ovom odlukom samo povećao broj ilegalnih domova” – poručili su danas.

Postavljaju i pitanje što će se točno učiniti s „viškom“ korisnika? Smatraju tako da resorno ministarstvo trenutno nema dobru strategiju koja bi zbrinula korisnike koji se ovim odlukama ostavljaju bez potrebne skrbi.

Od ministra traže suradnju i dvosmjernu komunikaciju

Zbog ovih razloga su se za istim  stolom okupili predstavnici obiteljskih domova iz svih hrvatskih županija koji su odmah počeli djelovati kao Odbor pružatelja socijalnih usluga sa smještajem u udruzi Glas poduzetnika. Radi se o poduzetnicima koji se svakodnevno brinu za svoje korisnike i koji su uzeli kredite kako bi unaprijedili svoje poslovanje te proširili smještajne kapacitete.

Uz podršku korisnika, njihovih obitelji, radnika i članova udruge Glas poduzetnika, danas su u 11:55 sati Predstavnici obiteljskih domova na adresu resornog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslali elektroničko pismo kojim traže dvosmjernu komunikaciju.

“Predstavnici obiteljskih domova i udruga Glas poduzetnika ovim putem žele potaknuti Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na suradnju i uključivanje stručnih ljudi u kreiranje Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika. Ističemo da je iskustvo predstavnika obiteljskih domova neprocjenjiv resurs znanja” – zaključili su.

Predstavnici obiteljskih domova: “Što će se točno učiniti s viškom korisnika?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap