Predsjednica objavila program: “Predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije”

Josip Mihaljević
11. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

“Predsjednica, jer Hrvatska zna!”, slogan je aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće predsjedničke izbore. Grabar-Kitarović je danas u 11 sati pred novinarima predstavila svoj program koji se odnosi na sedam područja.

kolinda

Foto: Youtube screensho

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je predstavila svoj službeni program za predstojeće predsjedničke izbore. Na predstavljanju se u prvim redovima okupila gotovo čitava Vlada i vrh HDZ-a. Izborni slogan će joj biti – “Predsjednica, jer Hrvatska zna!”.

Program predstavljanja vodio je umirovljeni voditelj Oliver Mlakar. Nakon uvodnog govora premijera Andreja Plenkovića u kojem je istaknuo važnost ovih predsjedničkih izbora, predsjednica je predstavila svoj izborni program.

Izborni program pod imenom “Hrvatska zna i mora bolje” sastoji se od sedam točaka:

  • hrvatski razvoj
  • hrvatski identitet
  • hrvatska odlučnost
  • hrvatska pravednost
  • hrvatska demokracija
  • hrvatska sigurnost
  • hrvatski optimizam

Predsjednica: Prije 5 godina bili smo u socijalnoj i moralnoj krizi

kolinda grabar kitarović
Kolinda: "Može li itko živjeti s minimalnih 3.000 kuna?" Pa, 824.000 umirovljenika živi s manje

Predsjednica se zahvalila svima na podršci za sve učinjeno u ovom mandatu, kao i na podršci izbornog programa za novi mandat.

“Zahvalna sam HDZ-u na kandidaturi, ali čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva”, kazala je predsjednica.

Predsjednica je kazala kako je proputovala cijelu Hrvatsku i svijet kako bi čula sve birače, da bi se mogla boriti za njih.

Kazala je kako je Hrvatska prije pet godina bila u teškoj socijalnoj, gospodarskoj i moralnoj krizi:

“Vladalo je ozračje pesimizma, malodušja i bezidejnosti. Vladalo je beznađe i osjećaj kako se ništa ne može napraviti, kako promjena nije moguća. Ukratko, bilo je to stanje zapuštenosti, društvene apatije i razočaranja. Bilo je to stanje države bez ozbiljnog razvoja i bez uređenog sustava, stanje države s neosmišljenim odgovorima na brojne i rastuće sigurnosne izazove”, kazala je predsjednica.

Time je i ‘bocnula’ tadašnju vladu Zorana Milanovića, koji joj u ovim izborima figurira kao najozbiljniji protukandidat.

“Hrvatska se ne smije vratiti u to teško razdoblje koje je proživljavala. To ne smijemo i nećemo dopustiti, jer Hrvatska zna istinu, zna tko je za to bio odgovoran!”, rekla je predsjednica.

“Izvukla sam Hrvatsku iz regiona”

Predsjednica umirovljenicima pričala o sreći, ali zaobišla je male mirovine

Predsjednica je kazala da je Hrvatsku izvukla iz regiona i pozicionirala ju u srednju Europu gdje je oduvijek pripadala.

“Zauzimala sam se za fiskalnu decentralizaciju i govorila kako svaki kutak naše domovine vrijedi kao i Zagreb”, kazala je predsjednica.

Nakon što je nabrojala akcije, programe i politike za koje se zalagala, predsjednica se osvrnula i na svoje potencijalne pogreške:

“Bilo je tu pogrešaka i propusta, ali pokazala sam i dokazala sposobnost da uspješno predstavljam i zastupam Hrvatsku, da politički potičem rješavanje problema i predvodim ostvarivanje naših ambicija, jer Hrvatska zna i mora biti ambiciozna!”, kazala je predsjednica.

Osvrnula se na Škoru: “Nemamo vremena za eksperimente i populizam”

kolinda grabar kitarović
Predsjednica objavila kandidaturu: "Hrvatsku želim vratiti na put koji je zacrtao Tuđman"

Predsjednica je kazala kako se izazovi Hrvatske množe i kako su vremena zahtjevna:

“Na njih se može odgovoriti samo odgovornom politikom i jasnim vodstvom. Vodstvom koje okuplja, a ne dijeli. Koje spaja, a ne razdvaja. I zato nemamo vremena za eksperimente, za površni populizam i olako shvaćanje upravljanja politikama! To ne mogu biti odgovori na izazove pred kojima stojimo”, kazala je predsjednica.

Kazala je kako pitanje ‘Sad il’ nikad!’ (slogan Miroslava Škore) ne može biti pitanje  2019. godine:

“To je bila poruka početka 90-ih kada smo odlučivali o sudbini naroda i hrvatske države, kad smo se za nju borili. Danas to može biti samo i isključivo pitanje ozbiljnog shvaćanja demografskih problema na koje sam upozoravala prije mnogih drugih, svjesna da je to ključno pitanje naše opstojnosti”, kazala je predsjednica.

I baš zato, kazala je, traži drugi mandat i povjerenje birača:

“Znam točno što stoji pred nama, što treba učiniti i kolika je odgovornost za to potrebna. A iskustvo koje sam stekla omogućuje mi još bolje obnašati dužnost predsjednice RH u drugom mandatu”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Program za izbore:

Hrvatski razvoj

Istaknula je kako je Hrvatskoj nužan održiv i dugoročan razvoj. Najavila je porezno rasterećenje hrvatskih obitelji i poduzetnika.

“Predložit ću stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, rekla je predsjednica, dodavši da naglasak mora biti na produktivnosti, a ne na nominalnom radnom vremenu”, kazala je.

Hrvatski identitet

Drugi dio programa odnosi se na identitet i hrvatski način života u kontekstu globalizacije.

“To uključuje aktivno zagovaranje jezične kulture u školama i javnom životu. Naše škole, fakulteti i visoka učilišta moraju biti izvorište očuvanja hrvatskog jezika koji se prenosi na generacije koje dolaze. I nadalje ću se boriti za očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH kao jednakopravnog konstitutivnog naroda”, kazala je.

Založit će se za povratak sve hrvatske arhivske građe iz srbijanskih arhiva:

“Jer to je naše hrvatsko i treba biti vraćeno Hrvatskoj!”, kazala je.

Hrvatska odlučnost

Treći dio odnosi se na pozicioniranje Hrvatske u svijetu:

“Ambiciozno i asertivno, bez ikakve primjese kompleksa male države. Danas je Hrvatska prepoznata u svijetu, a u proteklih nekoliko godina izgradili smo i učvrstili kvalitetne odnose s najvažnijim državama svijeta”, kazala je predsjednica.

Kazala je kako će nastaviti aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata.

“Inzistirat ću da nalaženje nestalih bude postavljeno kao glavni uvjet za daljnji napredak pregovora Republike Srbije u njenom članstvu u Europskoj uniji”, kazala je.

Hrvatska pravednost

Predsjednica je kazala da se bori za hrvatsku u kojoj svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo. Predložit će izradu državne strategije skrbi o starijim osobama, s posebnim naglaskom na pitanje zdravstvene skrbi za udaljena staračka domaćinstva.

“S obzirom da se glas starijih osoba gotovo i ne čuje, predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe, institucije kroz koju će naši stariji sugrađani imati zastupnika i glas u javnosti”, otkrila je.

Hrvatska demokracija

Peti dio programa odnosi se na jačanje demokratskih normi:

“Objavom točnog trenutačnog popisa birača umanjit će se sumnje u popis birača te barem dijelom vratiti povjerenje birača. Predložit ću da se poveća broj preferencijskih glasova. Podržavam načelo da se građani o važnim pitanjima mogu izjasniti i referendumom”, kazala je.

Hrvatska sigurnost

Predsjednica je istaknula demografiju kao najveću sigurnosnu ugrozu.

“Svijet u kojem živimo sve je nesigurniji. Pogotovo u svjetlu klimatskih promjena, ratova te migracija globalnih razmjera. Zagovarat ću provedbu promjenu mjera aktivne populacijske politike kao temelja sigurnosne politike – jer demografija leži u srcu nacionalne sigurnosti”, kazala je.

Hrvatski optimizam

Predsjednica je kazala kako imamo snage i znanja pretvoriti svoje mogućnosti u budućnost.

“Stojim pred vama ovdje i znam da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i što ćemo ostaviti svojoj djeci. Nastavimo zajedno put kojim smo krenuli, nastavimo graditi našu Hrvatsku i vjerujmo u sebe, jer znamo, hoćemo i možemo. Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna!”, kazala j predsjednica.

Za kraj je najavila bolju Hrvatsku koja “nije daleko”.

Copy link
Powered by Social Snap