Predsjednica umirovljenicima pričala o sreći, ali zaobišla je male mirovine

Jasmina Grgurić
21. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednica je na Pantovčaku u petak ugostila umirovljenike. Dan otvorenih vrata “Za dostojanstvenu i sretnu treću dob” u svom Uredu Kolinda Grabar Kitarović odlučila je posvetiti osobama koje nakon nekoliko desetljeća rada i skrbi za svoje obitelji danas žive zrele godine života. Iako im je govorila o sreći, od 2.500 kuna prosječne mirovine u Hrvatskoj malo tko može sretno živjeti.

Predsjednica Grabar Kitarović s umirovljenicima na Pantovčaku (Snimak zaslona/Ured predsjednice)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom je Uredu na Pantovčaku u petak ugostila umirovljenike. Pritom je kazala da se, kako starimo, i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Dodala je kako je ostala oduševljena organizacijom tuluma jednog Doma za starije u Zagrebu na Staru godinu, jer je osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava da treba pamtiti samo sretne dane.

Razvoj skrbi za starije u lokalnim zajednicama

Hrvatska predsjednica primila je ljetos i pismo iz jednog doma umirovljenika, a koje joj je elektroničkom poštom napisao i poslao stogodišnji gospodin.

predsjednica nova godina
Umirovljenici ogorčeni Kolindom: "Pokriva li najniža mirovina najjeftiniji starački dom, draga, brižna predsjednice?"

“To nam samo potvrđuje kako godine svatko doživljava na svoj način i kako nas one ne sputavaju u radoznalosti za novim znanjima. Znam kako to nije uvijek lako, posebno kada čovjeka muče ozbiljni zdravstveni problemi. No stav je većine suvremenih psihologa kako starenje nije samo nizanje životnih kriza već napredovanje kroz nove životne izazove“- poručila je predsjednica na Danu otvorenih vrata.

Otvorila je i pitanje nedostatne skrbi o starijim osobama.

“Demografski problemi postaju sve vidljiviji na mnogim područjima života, a posebice u skrbi o starijima i toga moramo biti svjesni. Potičem stoga naše lokalne zajednice na razvoj sustavne skrbi za sugrađane starije dobi, kako bi svaki čovjek kojemu je to potrebno, bez obzira na prihode ili mjesto stanovanja, imao primjerenu društvenu skrb – zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Poručila je i da upravo naši stariji sugrađani svojim iskustvom i brižnom blizinom pokazuju kako optimističnije živjeti.

Kao inženjer živi sa 2.500 kuna mirovine

Prosječna mirovina porasla na 2.500 kuna, većina umirovljenika prima manje

Pritom, hrvatska predsjednica ipak se nije dotaknula mirovina koje u Hrvatskoj u prosjeku iznose za sreću i optimizam nedostatnih 2.500 kuna. Većina ih živi s manjim iznosima, o čemu je tom prigodom progovorila predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba, Đurđa Novaković.

“Umirovljenici danas ne žive dostojanstveno. Mirovine su mizerne. Kao inženjer živim s 2.500 kuna, a neki umirovljenici žive i s maje od 1.000 kuna. Umirovljenici su stvarali i tvornice koje su uništene, polako se dižu iz pepela, ali nažalost svojim unucima ostavljamo dugove i probleme“ – rekla je Đurđa Novaković, piše ZG magazin.

 

Predsjednica umirovljenicima pričala o sreći, ali zaobišla je male mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap