Predsjednica objavila kandidaturu: “Hrvatsku želim vratiti na put koji je zacrtao Tuđman”

Jasmina Grgurić
9. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Nakon dugo iščekivanja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će ući u utrku za drugi mandat. Bilo je to sasvim očekivano, no ono što pomalo iznenađuje jest da je kandidaturu objavila u Hrvatskom tjedniku. Za pretpostaviti je da se na taj način želi približiti desnom biračkom tijelu i uzeti dio glasova protukandidatu Miroslavu Škori.


Da ide u kandidaturu za novi predsjednički mandat, a koju će službeno objaviti uskoro, ali da do tada što veći dio posla želi odraditi kao predsjednica, potvrdila je u velikom intervjuu glavnom uredniku i direktoru Hrvatskog tjednika Ivici Marijačiću predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik ne smije imati moć bez kontrole

“Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni diljem Europe i svijeta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju vlastitu djecu, koja vide budućnost ovdje” – rekla je u Hrvatskom tjedniku koji je izašao u četvrtak.

Najveću potporu vidi, kako sama kaže, upravo u hrvatskom narodu. Ipak, dodaje, neće okrenuti leđa HDZ-u koji ju je lansirao, iako se ne slaže s nekim politikama svoje stranke. To što je vjerna HDZ-u, ističe, ne znači da nije vjerna cijelom spektru ljudi koji vole Hrvatsku.

Upravo ovim izjavom predsjednica je potvrdila da cilja na glasove kompletne desnice. Na glasine da bi u kampanji moglo isplivati neko njezino “prljavo rublje” kazala je da ne zna što bi to moglo biti te da se takvom kampanjom neće i ne želi baviti. Protukandidate pak nije željela komentirati. Ipak, dometnula je da ni predsjednik države ne smije imati moć bez kontrole, što neki predlažu, čime je jasno ciljala na Škoru.

“Za dom spremni”

Također, dodala je da Hrvatsku želi vratiti na put kojim je krenula 90-ih, a koji je zacrtao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Kao najveći problem Hrvatske istaknula je demografiju, a osvrnila se i na sve totalitarne režime, rekavši da ih osuđuje, bilo da se radi o fašizmu ili komunizmu.

“Nije pitanje riječi, pitanje je namjere. Za branitelje HOS-a to nije upitno, ali ako se tim pozdravom obnavljaju simpatije za NDH onda mi taj pozdrav nije prihvatljiv” – rekla je predsjednica na pitanje o pozdravu “Za dom spremni” nakon što ga je ranije u javnosti branila, pa se kasnije ogradila od takvog stava.

 

Predsjednica objavila kandidaturu: “Hrvatsku želim vratiti na put koji je zacrtao Tuđman”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap