Kolinda: “Može li itko živjeti s minimalnih 3.000 kuna?” Pa, 824.000 umirovljenika živi s manje

Josip Mihaljević
4. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Vlada je prošle godine odlučila povisiti minimaln plaću na 3.000 kuna. Ministar Paviće je tada tvrdio da time vraća dostojanstvo hrvatskim građanima. Danas je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila kako je to premalo i upitala tko može preživjeti s takvim prihodima. Odgovor leži u 824 tisuće umirovljenika  koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca od tri tisuće kuna.

kolinda grabar kitarović

Foto: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović | Youtube screenshot

Na konferenciji ‘Hrvatska kakvu trebamo’ u organizaciji Večernjeg lista, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović upitala je okupljene u dvorani može li itko živjeti s minimalnom plaćom od 3.000 kuna.

Kazala je kako bi cilj trebao biti prosječnu plaću povisiti na 7.500 kuna:

“To je cilj do kojeg sam došla u razgovoru s našim ljudima diljem Hrvatske. Cijena rada u Hrvatskoj je previsoka, rad nesiguran, plaće preniske, a produktivnost još uvijek premala”, rekla je predsjednica.

Kada bi prosječna plaća doista iznosila 7.500 kuna, to bi značilo da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći  sramotnih 32.08 posto, najniže u čitavoj EU.

Iako je ministar rada Marko Pavić, kada je povisio minimalnu plaću na 3.000 kuna rekao da time vraća dostojanstvo hrvatskim građanima, čini se da Grabar-Kitarović ne dijeli njegovo mišljenje. Ona radnicima priželjkuje veće plaće i veću kupovnu moć.

Međutim, što je s umirovljenicima? I oni su građani ove zemlje i oni bi možda htjeli imati veću kupovnu moć. Kada bi minimalna mirovina bila 3.000 kuna, to bi značilo povećanje mirovine za čak 824.000 umirovljenika kojima je mirovina ispod tog iznosa.

Više od 800 tisuća umirovljenika živi s mirovinom nižom od radničkog minimalca
Kolinda: “Može li itko živjeti s minimalnih 3.000 kuna?” Pa, 824.000 umirovljenika živi s manje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap