Dobre vijesti za umirovljenike? HZMO je u završnoj fazi osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva

Josip Mihaljević
10. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje jučer je predstavio velike promjene u budućem ustroju te institucije koje se tiču informatizacije i modernizacije. Osim toga, u završnoj su fazi osnivanja vlastitog Mirovinskog osiguravajućeg društva koje je zaduženo za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa. Kažu da će imati manje troškove i niže naknade te da će prihod iskoristiti za poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika.

Foto: HZMO

Mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćuje mirovine iz drugog i trećeg stupa, u raznim kombinacijama, po želji korisnika mirovine. Kada odlazite u mirovinu, novci se s vašeg računa iz II. stupa prebacuju u MOD, a umirovljenik s njima sklapa ugovor o isplati mirovine.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar otkrio je u intervjuu za Poslovni.hr  da je HZMO u završnoj fazi osnivanja svog Mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD-a).

Podsjetimo, mirovinska reforma je HZMO-u dala mogućnost da osnuje svoj MOD i da se baci u tržišnu utakmicu, a sredinom prošle godine HZMO je donio odluku o osnivanju mirovinskog osiguravajućeg društva, budući da u Hrvatskoj imamo samo jedno i to u privatnom vlasništvu.

“U ovoj godini predstoji nam završna faza osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD). Priprema za osnivanje MOD-a započela je sredinom 2019., a početak rada ovisit će kada od Hanfe dobijemo odobrenje. Upravno vijeće HZMO-a odlučilo se na osnivanje MOD-a kako bi budućim umirovljenicima omogućili da svoju individualnu štednju iz II. i III. mirovinskog stupa unesu, ne samo u privatna mirovinska osiguravajuća društva, veći u MOD u vlasništvu HZMO-a, koji će, vjerujemo, poslovati uz manje troškove i niže naknade”, kazao je Serdar za Poslovni dnevnik.

Manji troškovi i manje naknade na tržištu mogle bi zainteresirati sve buduće umirovljenike, a između ostaloga, u Odluci o osnivanju MOD-a pri Zavodu stoji i sljedeće:

“Dobit MOD-a prihod je Zavoda te će se moći koristiti za namjenu utvrđenu Zakonom o mirovinskom osiguranju, tj. za poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika. Osnivanjem MOD-a koji aktivno djeluje na tržištu te svoju dobit vraća osnivaču, Zavod iskorištava sve svoje potencijala i postupno se transformira u modernu instituciju na dobit svih svojih korisnika”, stoji u odluci koju potpisuje predsjednica Upravnog vijeća HZMO-a Melita Čičak.

Dobre vijesti za umirovljenike? HZMO je u završnoj fazi osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap