Pravobraniteljica u Saboru: U najvećem stupnju siromaštva su starije žene koje žive same

Josip Mihaljević
20. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Na dnevnom redu Sabora danas su Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu. Tena Šimonović Einwalter, izabrana prije dva mjeseca, u Saboru je govorila o siromaštvu među umirovljenicima i problemima starije populacije.

tena šimonović einwalter

Foto: Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter | Youtube screenshot

Tena Šimonović Einwalter prije dva mjeseca izabrana je na mjesto pučke pravobraniteljice, a danas se na dnevnom redu Sabora nalaze Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu. Već u samom uvodnom izlaganju Šimonović Einwalter upozorila je na siromaštvo među starijom populacijom, navodeći kako su posebice ugroženi samci – svaki drugi stariji umirovljenik koji živi sam je po definiciji siromašan.

Najsiromašnija skupina – starije žene koje žive same

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić postavila je pitanje o Ministarstvu rada, navodeći kako već tri godine najavljuju novi Zakon o socijalnoj skrbi. Jedna od preporuka pučke pravobraniteljice je povećavanje zajamčene minimalne naknade i ublažavanje kriterija za ostvarivanje iste jer je tek sedam posto osoba zahvaćenih siromaštvom obuhvaćeno primanjem zajamčene minimalne naknade. Navodi i zabrinjavajuću stopu starijih osoba i jednoroditeljskih obitelji. Također, nije donesena ni nova Strategija za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti nije donesena, a stara strategija se odnosila na period od 2017.-2020 godine.

pučka pravobraniteljica tena
Nova pravobraniteljica poziva na obvezujuću konvenciju o pravima starijih osoba

“Mislim da ste spomenuli izrazito bitnu temu, to je donošenje Zakona o socijalnoj skrbi. Zakon se najavljuje već tri godine, ali u posljednje vrijeme čujemo da će zakon biti donesen tijekom ove godine. Moram reći da to zvuči dobro, međutim, tek treba vidjeti zakonski prijedlog pa tek onda suditi.

Povećanje zajamčene minimalne naknade vezala bih ne samo, kao što ste istaknuli, uz obuhvaćenost onih koji su u riziku od siromaštva s trenutnim mjerama, odnosno iznosom zajamčene minimalne naknade. Mislim da treba istaknuti siromaštvo starijih osoba, pogotovo starijih osoba koje žive same, a u najvećem su stupnju siromaštva. Gledajući ove parametre, u najvećem stupnju siromaštva trenutno su samačke žene koje žive u samačkim kućanstvima”, odgovorila je Šimonović Einwalter.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap