U Saboru sa 115 glasova izabrana nova pučka pravobraniteljica

Josip Mihaljević
19. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Danas je u Saboru sa 115 glasova  na osmogodišnji mandat pučke pravobraniteljice izabrana pravnica Tena Šimonović Einwalter. Šimonović Einwalter do sada je obnašala dužnost zamjenice pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

pučka pravobraniteljica tena

Foto: Tena Šimonović Einwalter | Youtube screenshot

Pravnica Tena Šimonović Einwalter nova je pučka pravobraniteljica, odlučio je u petak Hrvatski sabor tajnim glasovanjem. Za Šimonović Einwalter glasalo je 115 zastupnika, a druga kandidatkinja, pravnica Sandra Hančić dobila je jedan glas, kazao je potpredsjednik sabora Željko Reiner. Ukupno je bilo pet kandidata.

Pučki pravobranitelj bira se na mandat od osam godina, a Tena Šimonović Einwalter ranije je radila kao zamjenica dosadašnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović kojoj je mandat istekao 28. veljače i nije se kandidirala za novi.

Šimonović Einwalter radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja radi od 2008. godine.

Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, pučka pravobraniteljica zadužena je za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije, djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a nadležna je i za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti.

U svom je radu samostalna i neovisna, a djeluje u okviru nadležnosti propisanih Ustavom, Zakonom o pučkom pravobranitelju, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o nacionalnom preventivnom mehanizmu te Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

 

U Saboru sa 115 glasova izabrana nova pučka pravobraniteljica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap