Pravobraniteljica traži da mirovine iznose 50 posto prosječne plaće!

Jasmina Grgurić
27. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Kada bi invalidska mirovina iznosila 50 posto prosječne plaće, onda bi ona bila 3.559 kuna, dakle gotovo 1.500 kuna više. Kod prosječne mirovine razlika je nešto manja od tisuću kuna. Takav zahtjev prema Vladi je uputila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak.

Foto: pixabay.com

Socijalna reforma trebala bi konačno poboljšati život osobama s invaliditetom, od veće pristupačnosti, boljih radnih prava pa do pravednijih mirovina. Vlada nudi rješenja kroz Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine. U tijeku je savjetovanje, a na brojne propuste u planiranim izmjenama upozorila je ovih dana pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Dio njih tiče se i svih umirovljenika.

Predlaže tako i da sve mirovine, među njima i one invalidske, iznose 50 posto prosječne plaće.

Prosječna mirovina ne ispod 50 posto prosječne plaće!

“Predlažemo da se osiguraju pretpostavke za izmjenu postojećih propisa iz mirovinskog osiguranja i način financiranja invalidskih mirovina. Promjenama formula usklađivanja mirovina treba omogućiti da mirovine, uključujući i invalidske mirovine, ne budu manje od 50 % prosječne plaće u RH . Trenutno je udio prosječne neto mirovine u prosječnoj neto plaći 36,7%, što je najniži udio mirovine u plaći u cijeloj Europskoj uniji” – navela je pravobraniteljica Slonjšak.

Hrvatska ima najniži udio mirovine u prosječnoj plaći. Pogledajte kako se kretao od 2008.!

Inače, prosječna mirovina isplaćena u listopadu iznosila je 2.643 kuna te kao takva čini 37,1 posto prosječne plaće koja je u kolovozu iznosila 7.118 kuna.

Prosječna invalidska mirovina za svih 103.653 korisnika iznosi 2.142 kuna. Uz to imamo još 80.797 starosnih mirovina prevedenih iz invalidske po ispunjenju životne dobi, a takve mirovine iznose 2.512 kuna u prosjeku.

Kada bi invalidska mirovina iznosila 50 posto prosječne plaće, onda bi ona bila 3.559 kuna, dakle gotovo 1.500 kuna više. Kod prosječne mirovine razlika je nešto manja od tisuću kuna.

Dati i korisnicima invalidske mirovine da rade!

Pravobraniteljica traži i da se osigura ravnopravni pristup osobama s invaliditetom programima i beneficijama vezanim uz mirovine neovisno o uzroku nastanka invaliditeta. Također, traži i izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju u dijelu koji se odnosi na mogućnost zasnivanja radnog odnosa sa polovicom radnog vremena, uz primanje pune mirovine kako je to dano svim ostalim osiguranicima.

Cilj je da se izjednače osobe s invaliditetom koje su ostvarile svoja prava po općem propisu o mirovinskom osiguranju s onima koje su prava iz mirovinskog osiguranja ostvarile prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

HRVI: Nemaju radnu sposobnost, ali mogu raditi uz mirovinu i to bez - revizije!

“Želimo se osvrnuti na dio teksta koji se odnosi na mirovinsko osiguranje u kojem se navodi da je položaj osoba s invaliditetom značajno poboljšan i u okviru mirovinske reforme kada je omogućen rad do polovici radnog vremena uz zadržavanje mirovine osobama s potpunom radnom nesposobnošću. Međutim, ovo pravo je ograničeno na kategoriju branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida pa smatramo nužnim ovim pravom obuhvatiti i sve druge osobe s potpunom nesposobnošću za rad neovisno o uzroku invaliditeta” – navela je pravobraniteljica Anka Slonjšak.

Pravobraniteljica traži da mirovine iznose 50 posto prosječne plaće!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap