HRVI: Nemaju radnu sposobnost, ali mogu raditi uz mirovinu i to bez – revizije!

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenik u invalidskoj mirovini zbog potpunog gubitka radne sposobnosti u slučaju zaposlenja nema pravo na isplatu mirovine. Štoviše, automatski slijedi revizija i ako se utvrdi da invalidnost ne postoji ili je došlo do poboljšanja zdravlja, gubi pravo na invalidsku mirovinu. No, ne i ako je hrvatski ratni vojni invalid potpuno lišen radne sposobnosti. Tada ne samo da će uz rad primati mirovinu, nego nitko neće provjeravati kako je odjednom postao sposobni raditi.

Ilustracija (Pixabay)

Proširenjem prava na zapošljavanje na pola radnog vremena uz zadržavanje cijele mirovine država je od ove godine poprilično zakomplicirala stvari. Raditi mogu građani u starosnoj i prijevremenoj mirovini, no ne i 200.000 osoba s obiteljskom, dok se za 255.000 umirovljenika s najnižom mirovinom ona u slučaju radnog odnosa ukida, odnosno umanjuje. Šire mogućnosti imaju umirovljeni vojnici i policajci jer, za razliku od ostalih, mogu birati rad na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine. No, do prave nejednakosti dolazimo kada govorimo o invalidskim mirovinama, jer umirovljeni HRVI ima daleko veća prava od ostalih i to bez – revizije!

Primaju i plaću i mirovinu, a kontrole statusa nema

Umirovljeni hrvatski branitelj može raditi do polovice punog radnog vremena bez obustave ili smanjenja mirovine, dakle kao i ostali. Riječ je o braniteljima bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Njih je svega 1.333, a najniža mirovina iznosi im 3.057 kuna. S druge strane, invalidska braniteljska mirovina je 5.770 kuna, koliko u prosjeku prima 54.489 umirovljenih branitelja sa statusom HRVI.

Uz ministarsku plaću u BiH primao 6.500 kuna invalidske mirovine iz Hrvatske

Ako ste HRVI u invalidskoj mirovini zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti, možete raditi na puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine za jednu trećinu. Dakle, uz cijelu plaću imate opciju dobivati i dvije trećine mirovine. Pritom, nećete ići na reviziju svog invaliditeta. Pravo na rad veće je nego kod običnih umirovljenika, umirovljenih vojnika i policajaca, ali i invalida.

Također, ako ste HRVI u invalidskoj mirovini zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, možete raditi manje od 3,5 sati dnevno bez obustave ili smanjenja mirovine. Čak ni u tom slučaju nema revizije pa je lažnog ratnog invalida u mirovini nemoguće detektirati čak i kroz rad. Valja reći kako je velik dio HRVI statusa dobiven temeljem PTSP-a, a ne fizičke invalidnosti.

Navedena prava ostvaruju se prema posebnom zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja od 1.1. 2019. godine.

Umirovljeni invalid može izgubiti mirovinu

S druge strane, ako ste “obični” umirovljeni invalid rada, pravila su posve drugačija. Korisniku invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koji se zaposli, mirovina se obustavlja i podliježe obaveznom kontrolnom pregledu. Ako se na kontrolnom pregledu utvrdi da invalidnost ne postoji jer se zdravstveno stanje poboljšalo, osoba gubi pravo na invalidsku mirovinu.

Kolakušić o braniteljskim mirovinama: "Sto maraka doktoru pa po status u općinu"

Postavlja se slijedom toga sasvim logično pitanje. Kako osoba može raditi ako je potpuno nesposobna za rad i ako je pravo na invalidsku mirovinu ostvarila isključivo temeljem te činjenice? Zakon je upravo zato predvidio automatsku reviziju. U slučaju da se pokaže kako je odjednom došlo do sposobnosti za rad, posljedično tomu i ukidanje invalidske mirovine. No, ne i kod ratnih vojnih invalida, jer revizije statusa naprosto – nema.

Kod djelomičnog gubitka radne sposobnosti, umirovljenom invalidu rada u slučaju zaposlenja mirovina se ne obustavlja, nego se umanjuje za pola.

Usporedbe radi, u invalidskoj mirovini je 114.517 građana i ona je gotovo triput manja od braniteljskih invalidskih mirovina, jer iznosi u prosjeku svega 2.046 kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap