Pravobraniteljica nenajavljeno obišla dom za starije: Teže pokretne korisnike ne podižu iz kreveta

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović nenajavljeno je lani obišla jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe u Zagrebu kako bi utvrdila poštuju li se prava korisnika u smislu zdravstvene njege te slobode kretanja. Pritom je uočila razne nepravilnosti. Teže pokretne osobe rijetko podižu iz kreveta, a u domu koriste i fizičku prisilu uporabom “magnetnog remena” te podizanjem ograde kreveta…

Lora Vidović (foto: Ured pučke pravobraniteljice)

Nenajavljeno je u privatni dom “Duga” u Zagrebu prošle godine zakoračila pučka pravobraniteljica Lora Vidović kako bi utvrdila poštuju li se njihova prava u vidu zdravstvene njege, ali i sloboda kretanja. Pritom je uočila da teže pokretni korisnici rijetko ustaju iz kreveta, a da se kao sredstvo prisile koristi “magnetni remen” i ograda.

Iz kreveta ih podiže samo fizioterapeut ili rodbina

Korisnici koji su u težem zdravstvenom stanju nisu potpisali ugovor o smještaju, već su to umjesto njih u pravilu učinili članovi obitelji, što znači da se osobe u ustanovi nalaze bez vlastitog pristanka i zakonske osnove. Takve bi ugovore, upozorila je iznova pravobraniteljica, trebali potpisivati skrbnici. Kada osoba nema skrbnika, dodijeliti joj ga treba preko Centra za socijalnu skrb. Isto tako, većina nije imala ni osobnu iskaznicu kod sebe, već samo presliku. Također, korisnicima adresa Doma nije prijavljena kao prebivalište u policiji.

Loše stanje u domovima: Ljude ne podižu iz kreveta, ne izvode na zrak, kupaju ih po dvoje..."

U domu se ne vodi postupak po pritužbama korisnika, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, u, a ne vodi se ni posebna evidencija o pritužbama, poduzetim radnjama i njihovom rješavanju, što je neophodno. Umjesto toga, one se rješavaju usmeno u hodu, navodi u svom Izvješću Hrvatskom saboru za 2019. godinu Lora Vidović.

Također, osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencija nemaju odvojeni smještaj, što bi morale imati, već su zajedno s ostalima.

Navedene nepravilnosti pravobraniteljica je ranije zatekla i u ostalim domovima te na njih upozoravala. I ovdje upozorava na nedostatak radnika, što utječe na kvalitetu pruženih usluga pa tako “teže pokretne korisnike iz kreveta podiže samo fizioterapeut ili rodbina, što nije dovoljno“.

Fizička prisila: Magnetni remen i ograda kreveta

No, upozorila je i na restriktivne postupke u ovom domu, kao što je korištenje magnetnog remena i podizanje ograde kreveta, bez navedenog razloga i evidencije o primjeni.

“Fizičko ograničavanje kretanja upotrebom magnetnog remena spada u primjenu mjera prisile, koje zakon omogućava i u domovima socijalne skrbi, prema osobama s težim duševnim smetnjama, na način i pod uvjetima istim kao i u psihijatrijskim ustanovama. Stoga, ako ih domovi primjenjuju, mora ih odrediti psihijatar te se moraju provoditi kao na psihijatrijskim odjelima, odnosno u bolnicama” – pojasnila je Vidović.

Teže pokretni i nepokretni korisnici smješteni su na katu pa nije jasno kako bi se, u slučaju potrebe, provela evakuacija korisnika i zaposlenih. Dom nije opremljen ni dojavljivačima dima, a do sada nisu provodili vježbe evakuacije u slučaju opasnosti, primjerice od požara ili potresa. Njih bi, navodi Vidović, trebalo redovito provoditi u svim domovima za starije, s
posebnim naglaskom na jedinice u kojima su smještene teško pokretne, nepokretne i dementne
osobe.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap