Poznat datum otvaranja novog Doma za starije osobe u Istri

Ana Kanazir
20. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

U Pazinu se gradi Dom za starije i Centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, a radovi idu prema planu. Njihov se dovršetak očekuje 27. ožujka, a otvaranje Doma u siječnju iduće godine. Trenutno se vrše završni radovi postavljanja keramike u svim prostorijama, a u završnoj su fazi i elektro i strojarski radovi.

dom za starije Pazin

Dom za starije Pazin | foto: grad Pazin

Projekt se financira iz proračuna Grada Pazina, Istarske županije i sredstvima dobivenih putem EU natječaja. Sama izgradnja je krenula u travnju 2021. godine, a kako kažu, sve ide prema planu. Osim Doma za starije osobe, priprema se i osnivanje ustanove socijalne skrbi u sklopu Doma.

dom za starije u Puli
Lista dulja od života: U Istri ima više onih koji čekaju na mjesto u jednom domu od ukupnog broja kreveta

Sve je već sada spremno

Interes za mjesto u Domu je već sada velik, a građani će imati određeno vrijeme za predaju dokumenata. S druge strane se pripremaju i prijedlozi akata za osnivanje ustanove socijalne skrbi – Dom za starije osobe Pazin koji će tek ići na raspravu u Gradskom vijeću, a planira se i zapošljavanje iz sektora zdravstva i socijalne skrbi.

Ipak, kao što smo već pisali ovdje, liječnika nedostaje diljem Hrvatske, pa i u Pazinu, ali iz Grada imaju zanimljivo rješenje. Naime, situaciju planiraju poboljšati kroz stipendiranje deficitarnih kadrova, u ovom slučaju medicinskih sestara. Isto tako, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem priprema se osposobljavanje za njegovatelje/ice u prvoj polovici ove godine.

Nabavit će se i novi automobili

Prema procjenama bi početak rada Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga trebao biti 1. siječnja iduće godine. Ovaj će se Centar realizirati u sklopu projekta SOS – skrb o starijima, a radi se o projektu vrijednom 1,432 milijuna eura. Osim opremanja Centra, novac će biti iskorišten i za nabavu novih automobila za gerontodomaćice, kombija za prijevoz i dostavnog vozila te vozila za potrebe obilaska korisnika. Odrađene su i radionice za volontere koji će biti uključeni u projekt.

Kao što smo pisali ovdje, u Istri je od ukupno 195.237 stanovnika, njih 47.159 (24,2 posto) starije je od 65 godina, a među 75-godišnjacima ili starijima ih ima 19.533 ili gotovo 10 posto. Upravo zato je i potreba za novim domovima za starije osobe veća. To dokazuje i lista čekanja od 2.600 osoba za mjesto u Domu za starije osobe “Alfredo Štiglić” u Puli.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap