Lista dulja od života: U Istri ima više onih koji čekaju na mjesto u jednom domu od ukupnog broja kreveta

Milan Dalmacija
16. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Iako u Istri živi 47.159 starijih osoba, mjesta u domovima ima samo za 1.010 ljudi. Najavljena dogradnja Doma Alfredo Štiglić u Puli, ponovno nije ostvarena, pa su liste čekanja samo za taj dom dulje od ukupnog broja smještajnih kapaciteta u cijeloj županiji.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli | Foto: Dom Alfredo Štiglić

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 52.220 stanovnika Pule, njih 13.138 (25,2 posto) je starije od 65 godina. Starijih od 75 je, pak, 5.874 ili 11,2 posto. Gledajući cijelu Istru, od ukupno 195.237 stanovnika, njih 47.159 (24,2 posto) starije je od 65 godina, a među 75-godišnjacima ili starijima ih ima 19.533 ili gotovo 10 posto.

Stoga je po one kojima je potrebna skrb razočaravajuća činjenica da je i u ovoj godini najavljena, ali nije ostvarena dogradnja pulskog Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić”. Taj dom, sa 171 mjestom, jedna je od institucija s najduljom listom čekanja, piše Glas Istre. Slične su najave nedavno stigle i iz Zagreba, ali tek treba vidjeti koliko će vremena proći dok se one realiziraju.

Liste čekanja dulje od ukupnog broja smještaja

Početkom godine na listi je bilo 2.600 ljudi, a prema podacima iz Doma, na mjesto se čeka oko devet godina.  Situaciju bi ublažila dogradnja novih 70 mjesta, pa bi se lista čekanja skratila na manje od devet godina, a broj ljudi bi možda bio i troznamenkast.

tomislav tomašević
Zagreb dobio proračun za 2023.: Više novca za umirovljenike, branitelje, osobe s invaliditetom i gradnju domova

– U tijeku je temeljita revizija projekta i troškovnika gradnje, u koju su uključeni i predstavnici Doma, kao i Grada Pule, partnera u projektu dogradnje Doma. Naime, projekti i troškovnici datiraju iz 2017. godine, a od tada su cijene građevinskih radova i građevinskog materijala značajno narasle pa je nužna revizija. Nakon njezinog okončanja, u prvoj polovici 2023. godine, očekuje se raspisivanje javnih natječaja za izbor izvođača radova, odabir nadzornog organa te voditelja projekta, dok se početak radova očekuje na jesen iste godine, poručili su iz Istarske županije.

U ostatku županije postoje još tri županijska, pet gradskih domova i neutvrđen broj privatnih domova. Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, posljednjeg dana prošle godine u istarskim domovima je bilo smješteno ukupno 1.010 starijih osoba.

Domovi suočeni s problemima

U privatnim domovima je razina usluge različita, kao i cijene. Jedan privatni dom je nedavno zatvoren, jer je prekršio raniju zabranu rada, a svi štićenici su premješteni u druge domove ili natrag u obitelji, o čemu smo pisali ovdje. Iako službenog podatka nema, u Istri navodno djeluje oko 15 privatnih domova.

Vlada ograničila cijene hrane, ali ne i za domove za starije: Neki su osigurani javnom nabavom, a drugi se snalaze

Kako bilo, situacija u domovima će u sljedećem razdoblju biti još i teža. Vlada je doduše ograničila cijenu energenata i uspostavila posebne tarife za struju i plin, no rastu i cijene hrane, pa će lokalne vlasti morati izdvajati više kroz javnu nabavu ili podići cijene smještaja. Privatni domovi imaju problema i s pronalaženjem radne snage, pa su njihovi izdaci još i veći, o čemu smo također ranije pisali.

Iako su zakonski djeca dužna brinuti o roditeljima, zakon ne može predvidjeti bezbroj obiteljskih situacija zbog kojih to naprosto nije moguće. Zbog takvih slučajeva postoji socijalna skrb, koja ionako ima svojih problema, poput nedostatka mjesta u domovima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap