Novost u novoj godini: Uvodi se povratna naknada na još više vrsta ambalaže

Ana Kanazir
30. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Osim novog iznosa povratne naknade u eurima, točnije centima, u idućoj godini nas čeka još novosti. Novim Pravilnikom o ambalaži, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvest će povratnu naknadu na više vrsta ambalaža, među kojima su tetrapak, ambalaža volumena manjeg od 0,2 litre, ambalaža proizvoda koja se definiraju kao pića, ali i ambalaža tekućih jogurta i sličnih proizvoda.

Umirovljenici su često prisiljeni krpati kućni budžet skupljanjem povratne ambalaže. | Foto: Facebook/Pokret protiv siromaštva starijih osoba

Što s bocama nakon uvođenja eura? Najsiromašniji će sitno zbrajati svoju povratnu naknadu

Kao što smo pisali ovdje, lagane plastične vrećice će se početi naplaćivati čak i na tržnicama, a cijena za povratne naknade za ambalažu neće ostati ista. Ona će se preračunavati prema Zakonu o uvođenju eura, a navodi se kako će iznositi sedam centi. Ipak, dobra vijest je da se širi asortiman ambalaže koju je moguće vratiti.

Po novome će u sustav povratne ambalaže ulaziti svi proizvodi koji spadaju pod definiciju “piće”, a koji se nalaze u HDPE plastičnoj ambalaži. Ovdje spadaju: alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna mineralna voda i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi i nektari, mlijeko i tekući mliječni proizvodi i ostali tekući proizvodi na voćnoj i drugoj bazi te bilo koji drugi dodatak koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže. Staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0,1 litre ulaze u sustav povratne naknade, kao i one koje su u ambalaži od plastike, ako su volumena jednakog i manjeg od tri litre, navodi Index.

S druge strane, ovdje ne spadaju boce ulja ili deterdženta jer oni nisu iz kategorije “piće”. Podsjećamo, ambalažu na kojoj je iskazana vrijednost povratne naknade u kunama nije potrebno mijenjati nakon datuma uvođenja eura, već se ona koristi do isteka zaliha, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap