Povišica s lijeva, udar s desna: 20 tisuća umirovljenika ostaje bez besplatnog ZET-ovog pokaza!

Josip Mihaljević
5. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb dosad je u potpunosti je financirao umirovljeničke ZET pokaze za sve umirovljenike koji imaju mjesečna primanja manja od 3.200 kuna. Prema svemu sudeći, taj će cenzus uskoro biti 2.500 kuna, što znači da će oko 20 tisuća umirovljenika ostati bez pune subvencije javnog prijevoza.

zet vozni red

Foto: Ivan Božić | srednja.hr

Zagrebačka Gradska uprava prije dvije godine najavila je reviziju prava na besplatni ZET, a prema svemu sudeći, uštede će raditi na – umirovljenicima, piše Vecernji.hr.

Pravo na punu subvenciju imali su svi umirovljenici s mjesečnim primanjima ispod 3.200 kuna, a sada će ta granica pasti na čak 2.500 kuna.

“Kam da udariš neg na sirotinju?”

[VIDEO] Umirovljenici nezadovoljni: Mladi provode previše vremena na mobitelima i u tramvajima

Radi se o prijedlogu u izmjenama odluke o socijalnoj skrbi, koja bi se trebala naći pred skupštinskim zastupnicima na sjednici krajem ovoga mjeseca, a umirovljenici će sada umjesto besplatnog pokaza morati sudjelovati s 50 posto subvencije.

“Normalno, kam da udariš neg na sirotinju? Dosad sam imala besplatno jer mi je mirovina 2.900 kuna. Zaradila sam je sama, cijeli život bila sam šnajderica, pa tak’ si bum samo onda i kupila pokaz”, kazala je umirovljenica Mira Vukšić novinarima Večernjeg lista.

Od iduće godine za ZET-ov pokaz morat će izdvojiti 600 kuna mjesečno, baš kao i ostali umirovljenici s mirovinama između 2.500 i 3.200 kuna. Grad će i dalje sufinancirati njihove pokaze. Naime, “obična” umirovljenička mjesečna karta košta 100 kuna, pola će plaćati grad, a pola umirovljenici.

Kako doznaje Večernji list, ova odluka će pogoditi oko 20 tisuća zagrebačkih umirovljenika:

“Grad trenutačno plaća mjesečne, odnosno godišnje karte za otprilike 65 tisuća umirovljenika, što ZET-u donosi godišnji prihod od nešto više od četiri milijuna kuna. Uglavnom je, u kategoriji umirovljenika, riječ o onima koji imaju mirovine niže od 2.500 kuna. Ovih ostalih, koji imaju do 3.200 kuna, otprilike je trećina”, neslužbeno doznaje Večernji list od Grada Zagreba.

Još jedna promjena

Skupi koševi za smeće: "Mirovina moje bake 2.196 kuna, ova kanta 3.747 kune"

Prema statističkom ljetopisu u metropoli živi 195 tisuća umirovljenika, a prosječna mirovina im iznosi 3.193 kune. Spomenuta odluka o socijalnoj skrbi predviđa još jednu promjenu, a to je uvođenje “naknade za podmirenje troškova obvezne minimalne javne usluge prikupljanja otpada”. U prijevodu, Grad će pokriti fiksni dio budućeg računa za odvoz otpada, ali samo onim Zagrepčanima koji su već korisnici naknade za troškove stanovanja. to su isti oni koji od države primaju zajamčenu minimalnu naknadu tj. socijalnu pomoć.

Znači li to da će se novac koji je trebao ići za ZET-ove pokaze samo “prebaciti” i otići na račune za smeće Zagrepčanima na socijalnoj pomoći?

“Ne funkcionira to tako jer na umirovljenicima neće puno uštedjeti budući da ćemo prava samo djelomice ukinuti. I dalje ćemo ga trećini koja više neće imati besplatan pokaz plaćati pokaz”, odgovaraju iz Grada.

Time su priznali zbog 20 tisuća umirovljenika, koji će ubuduće morati snositi dio troška ZET-ovog pokaza, zapravo ni neće biti velikih ušteda. Na pitanje zašto onda rade taj potez, iz Grada odgovaraju kako je svaka ušteda dobrodošla.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap