[VIDEO] Umirovljenici nezadovoljni: Mladi provode previše vremena na mobitelima i u tramvajima

Jelena Ratko
25. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Pitali smo umirovljenike i umirovljenice što kažu na manire i navike mlađih sugrađana/ki tijekom vožnje. Ustaju li se mladi, jesu li ljubazni, obraćaju li uopće pozornost na druge oko sebe ili su neprestano na mobitelima, u virtualnom svijetu?

Mladi su se izjasnili – većina njih smatra starije ljude nepristojnima i bahatima, a u najmanju ruku – neobičnima, u vozilima javnoga prijevoza.

Ovo je druga strana priče. Umirovljenici i umirovljenice su dobili priliku reći što misle i podijeliti svoja viđenja svakodnevice.

Nitko se ne ustaje

Na pitanje: Ustaju li vam se mladi u tramvajima?, odgovor je uglavnom bio negativan – umirovljenici/ice, ispostavilo se, većinu vremena neželjeno stoje u vozilima javnoga prijevoza.

Ipak, ima i onih koji mlade na veliko hvale, te je takvih reakcija bilo i među mlađom publikom kada smo ih nedavno pitali kako se osjećaju vezano uz umirovljenike/ice u tramvajima.

Neki tvrde kako se mladi prije nisu vozili tramvajima toliko često koliko danas. Jedna umirovljenica snažno suosjeća s mladim ljudima koji su možda i umorniji od penzionera, jer nemaju toliko vremena za odmor.

Mišljenja su podijeljena, no generalno, većina je nezadovoljna ponašanjem drugih putnika u tramvajima.

U njihovo vrijeme…

Susreti generacija u tramvajima znaju biti neugodni i čest su povod verbalnim okršajima.

Mladi prčkaju po mobitelima, ustaju se samo djeci, ne žele ustati gospođi sa zdravstvenim poteškoćama. S jedne strane, ustaju se uvijek i bez brige, a prema drugim mišljenjima, pretvaraju se da ne vide ništa oko sebe.

Mladi su, isto tako, kada smo ih pitali kako se osjećaju u tramvajima što se tiče starijih ljudi, bili podijeljenih mišljenja. Loših iskustava je puno, no ima i svijetlih trenutaka međugeneracijske solidarnosti koji podsjećaju na činjenicu da su svi lumpali, barem jednom u životu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap