Građani kasne zbog nepoštivanja voznog reda tramvaja i buseva: ‘Vozači ne donose samostalno odluku o kretanju’

Luka Kalac
11. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Zagrepčani godinama svjedoče sve većim nepravilnostima i nepoštivanju voznog reda. Iako izdvajaju novac za karte ili pokaze, mnogi od njih su prisiljeni koristiti usluge taksi prijevoza jer u protivnom kasne na razne dogovore ili kod liječnika. Iz ZET-a su pojasnili kako je za to ponajviše kriva prometna gužva, ali i niz drugih okolnosti na koje se ne može utjecati.

ZET zagreb

Foto: Unsplash

Zagrebački električni tramvaj, ZET traži između 100 i 150 vozača autobusa. Zbog nedostatka radne snage, a očito i zbog uvjeta rada, natječaj za posao vozača je otvoren i za umirovljenike, o čemu smo pisali i ovdje. Osim nedostatka radnika, problem je i kašnjenje ovog prijevoznog sredstva i nepridržavanja voznog reda.

Za sve je kriva prometna gužva

S obzirom na to da je riječ o velikim propustima jer brojni građani moraju doći točno na vrijeme, primjerice, u bolnicu ili na radno mjesto pomoću javnog prijevoza, iz ZET-a su otkrili što se točno događa s nepoštivanjem voznog reda.

– Vozači ne donose samostalno odluku o kretanju sa stajališta, već to čini nadležna služba koja upravlja prometom i u slučaju poremećaja u prometu daje im naputke u kojem će trenutku krenuti prema odredištu, a kako bi se situacija na pojedinoj liniji u najvećoj mogućoj mjeri stabilizirala, pojasnili su iz ZET-a za net.hr.

U nastavku su istaknuli da na sve to uvelike utječu razne okolnosti. Može se zaključiti kako konkretni krivac za kašnjenje ne postoji. Zanimljivo je da ovakvih propusta prije nije bilo u tolikoj mjeri. Isto tako, treba dodati kako je i sve veći broj automobila na cestama posljednjih godina, no teško da jedino to utječe na kašnjenje.

– Između ostaloga i neizbježna prometna gužva dovodi do pomicanja od teorijom previđenih vremena polazaka, jer naša vozila ne prolaze fizički odvojenim koridorom. Povremena odstupanja uzrokuju i prometne nezgode ostalih sudionika u prometu, eventualni kvarovi vozila i radovi na prometnicama, tvrde iz ZET-a.

tramvaj
Stariji od 65 od sutra se besplatno voze ZET-om: Evo kako ostvariti pravo

Javlja se i problem izostanka polaska

Osim kašnjenja, javljaju se i problemi izostanka polazaka koji se ne mogu predvidjeti. Ipak, ovaj problem prati Zagrepčane već godinama, ali iz ZET-a imaju spreman odgovor i na to.

– Jedna vozna jedinica povuče se iz prometa zbog kvara, tada se ostvaruje prvi mogući sljedeći polazak nakon što dođe zamjensko vozilo, dodali su za net.hr.

Podsjećamo da sve osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatno korištenje usluga javnog prijevoza ZET-a i to od 1. lipnja ove godine. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap