Potpisan koalicijski sporazum: HDZ i HSU ruku pod ruku na izvanredne izbore u Varaždinu

Milan Dalmacija
28. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Na predstojećim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Varaždina zajedno će izići HDZ i HSU. Naime, potpisan je koalicijski sporazum između ove dvije stranke, što je zapravo nastavak suradnje koja je pokrenuta još 2021. godine. Tako se umirovljeničke opcije i dalje drže u središtu turbulentnih političkih zbivanja u Varaždinu koja su započela neizglasavanjem proračuna za ovu godinu.

Potpisivanje predizborne koalicije HDZ-HSU u Varaždinu | Foto: Facebook/Damir Habijan

Kako je Varaždin ostao bez proračuna za ovu godinu, čime su ugrožene isplate uskrsnica, božićnica i drugih naknada za umirovljenike, o čemu smo već ranije pisali, tako su za 16. travnja raspisani izvanredni izbori za Gradsko vijeće Grada Varaždina. U njima bi veliku ulogu mogli imati umirovljenici

Podsjetimo, gradska vlast u nekoliko navrata nije uspjela skupiti dovoljno ruku za izglasavanje proračuna za 2023. godinu. Pritom je bilo indikativno to što je gradski zastupnik i šef tamošnje Udruge umirovljenika, Viktor Mrzlečki bio – suzdržan. Sad su pak predstavnici gradskih organizacija HDZ-a i HSU-a potpisali koalicijski sporazum i tako potvrdili zajednički izlazak na izbore, piše Varaždinski.

Druga koalicija

Varaždin
Varaždin bez proračuna ušao u 2023. godinu: Ugrožene brojne naknade za umirovljenike

Ovo je drugi koalicijski sporazum između ovih stranaka. Predsjednik GO HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan istaknuo je kako je njihov program iz 2021. opširno obuhvatio umirovljenike.

– Zaista mislim da su oni zlatna generacija koja je dala velik doprinos ovome gradu. Ova lista je sinergija između HDZ-a i svih pripadnika zlatne generacije, odnosno umirovljenika. Siguran sam da ova koalicijska lista može postići odličan rezultat, a siguran sam da će to i građani prepoznati. 16. travnja pozivam sve naše sugrađanke i sugrađane da izađu na izbore i da zaokruže listu HDZ-a i HSU-a, rekao je Habijan.

Predsjednik Gradske organizacije HSU-a, Zlatko Zuber uvjeren je da će im koalicija s HDZ-om omogućiti da kvalitetno zastupaju interese svih varaždinskih umirovljenika.

– Sve drugo se radilo, samo se nije radilo za umirovljenike. Želimo da umirovljenici budu u biti svega. Mi smo godinama radili, nismo bedasti, imamo još dosta pameti da možemo pomoći i želimo da nam Grad to na neki način vrati, rekao je Zuber.

Iskorak u županiji

Potpredsjednica HSU-a, ali i Matice umirovljenika Hrvatske, Jadranka Bahlen drži da su godinama umirovljenici u Varaždinskoj županiji bili financijski zakinuti. Smatra da nisu dobivali potreban novac za svoje programe, aktivnosti ili pomoć. Pritom, eto, nije naglasila kako zbog neizglasavanja proračuna i lokalnih izbora varaždinski umirovljenici neće dobiti uskrsnicu. No, zato je naglasila da će se sve promijeniti ako HDZ dođe na vlast.

– Za vrijeme mandata prošlog župana svake godine sredstva su bila smanjivana. U dogovoru s HDZ-ovim županom Anđelkom Stričakom svake godine se sredstva za umirovljenike povećavaju. Nadam se da su naši umirovljenici prepoznali taj iskorak u županiji te da će 16. travnja dati svoj glas ovoj koaliciji, zaključila je Bahlen.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap