Pomoćnica ministra rada: Sve je spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije

Josip Mihaljević
14. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Za tri i pol mjeseca nacionalna naknada za starije, poznatija kao nacionalna mirovina, stupa na snagu. Stariji od 65 koji nemaju pravo na mirovinu jer nisu odradili 15 godina mirovinskog staža dobit će 800 kuna mjesečno, a pomoćnica ministra rada Melita Čičak otkriva detalje.

melita čičak

Foto: Melita Čičak, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava | Youtube screenshot

Sve je spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije osobe, tvrdi pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak, koja je dala intervju za časopis Glas umirovljenika.

Nacionalna naknada za starije osobe, poznatija pod imenom “nacionalna mirovina”, dugo je očekivani projekt kojeg su obećavale praktički sve Vlade unazad zadnjih 20 godina. Njime se želi riješiti status brojnih starijih građana koji nisu ostvarili minimalne uvjete za ostvarivanjem prava na mirovinu (15 godina radnog staža), pa će se za njih izmisliti hibrid socijalne pomoći i mirovine u vidu isplata od 800 kuna mjesečno.

“Pripreme za provedbu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe teku prema utvrđenom planu. HZMO intenzivno radi na razvoju informacijskog sustava za podršku provedbi Zakona (zaprimanje zahtjeva, evidencija korisnika nacionalne naknade, donošenje rješenja, evidencija isplate nacionalne naknade)”, objašnjava Čičak za Glas umirovljenika.

Dobra vijest – manje papirologije kod prijave

Čičak je kazala kako su uspostavili kvalitetnu suradnju sa svim javnopravnim tijelima od kojih je potrebno prikupiti podatke za ostvarivanje naknade.

Nacionalna naknada nepravedna prema ženama: Ako muž ima mirovinu, ništa od 800 kuna!

“Na taj način želi se rasteretiti buduće korisnike, jer će većina podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava biti pribavljena službenim putem”, kazala je čičak.

Čičak je kazala da je teško izraditi preciznu projekciju koliko će se ljudi prijaviti za nacionalnu naknadu za starije, no kazala je kako su stručnjaci koji se bave statistikama kazali da očekuju 19.700 korisnika u prvoj godini primjene, s postupnim rastom u narednim godinama.

Ako broj korisnika u prvoj godini bude bio blizu točan, provedba će koštati 132 milijuna kuna na godišnjoj razini, a novac će se isplatiti iz državnog proračuna.

“S obzirom na to da se u narednim godinama očekuje porast broja korisnika, kao i povećanje naknade indeksacijom, bit će potrebno osigurati i veća sredstva za isplatu nacionalne naknade. Procijenjeno je da će za isplatu nacionalne naknade u 2022. godini biti potrebno osigurati oko 182 milijuna kuna, a porast broja korisnika očekuje se i porast troškova i u narednim godinama”, kazala je Čičak.

Prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna

jasna petrović
Predsjednica Sindikata umirovljenika objasnila zašto je nacionalna naknada za starije bolja od socijale

Pored općih uvjeta (koje možete pronaći OVDJE), budući korisnici ne smiju imati više od 800 kuna prihoda po članu kućanstva.

Uzmimo umirovljenički par gdje žena nema pravo na mirovinu, a muškarac ima mirovinu od 1.200 kuna – u tom slučaju žena može ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu. Međutim, da je mirovina muža veća od 1.600 kuna, žena neće moći konzumirati nacionalnu naknadu za starije.

Čičak zaključuje kako će se isplata nacionalne naknade provoditi na jednak način kao i isplata mirovina, neposredno korisniku ili putem opunomoćenika.

“Pravo je moguće ostvariti najranije od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 1. siječnja 2021. Nacionalna naknada za starije osobe utvrđuje se u mjesečnim svotama i isplaćuje u RH u tekućem mjesecu za protekli mjesec, što znači da će prva isplata biti u veljači 2021. za siječanj”, zaključuje Čičak.

HZMO: “Nastojat ćemo omogućiti prijavu već u prosincu”

Kako se u prvim danima nove godine ne bi stvarale gužve u HZMO-u, Čičak je kazala da će Zavod nastojati osigurati preduvjete da se zahtjevi mogu podnositi i tijekom prosinca ove godine.

Za buduću umirovljenicu Vesnu bez 15 godina staža nacionalna mirovina jedino je rješenje

“Zahtjevu će biti potrebno priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem (na primjer ako je osoba primatelj doživotnog/dosmrtnog uzdržavanja, treba priložiti presliku ugovora). Tiskanica zahtjeva bit će dostupna na internetskoj stranici Zavoda, a moći će se nabaviti i u Narodnim novinama”, kazala je Melita Čičak.

Pomoćnica ministra rada: Sve je spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap