Pomoć za umirovljenike pod istragom USKOK-a: Split pogodovao Tommyju i OTP banci?

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Grad Split pokrenuo je 2019. godine jedinstveni projekt za umirovljenike s malom mirovinom. Novčana pomoć isplaćuje im se preko kartice “Moj zlatni Split” s kojom ostvaruju popuste i kupuju potrepštine. Čitavim procesom upravlja OTP banka, a kartica se donedavno, kada je o kupovini riječ, mogla koristiti samo u trgovačkom lancu Tommy. Zbog mogućeg pogodovanja program pomoći starijim građanima sada je pod istragom USKOK-a.

Foto: Grad Split

USKOK je od splitske gradske uprave ovih dana zatražio na uvid cjelokupnu dokumentaciju u vezi s programom “Moj zlatni Split”, doznaje Večernji list. Riječ je o programu koji je gradska uprava pokrenula 2019. za vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Banka gradski novac isplaćivala jednom poduzetniku

Umirovljenicima se preko posebne kartice isplaćuje mjesečna novčana pomoć, a čitavim financijskim procesom upravlja OTP banka, dok su donedavno starijih građani pravo kupovine mogli realizirati samo u trgovinama Tommy. Zašto baš ova dva poslovna subjekta, predmet je sadašnje USKOK-ove istrage.  Inače, pravo na karticu ostvaruju Splićani stariji od 60 godina, čija primanja ne prelaze 2.000 kuna. Mjesečni iznosi kreću se od 100 do 300 kuna, ovisno o visini ukupnih prihoda.

Umirovljenicima u Splitu stižu kartice do 300 kuna za kupovinu i popuste

Naime, Grad nije proveo proces javne nabave među bankama, već je za projekt angažirao OTP banku koja je inače matična banka splitske uprave. Nadalje, unatoč zakonitostima tržišne utakmice Split je odlučio pogodovati samo jednom privatnom subjektu, trgovačkom lancu Tommy. Sporno je i što banka upravlja novcem iz gradskog proračuna za provođenje mjere ove socijalne politike.

OTP banka je izdavala kartice za umirovljenike, na njih raspoređivala novac s računa Grada, umirovljenici bi kupovali u Tommyju koji bi onda dostavio račun banci koja bi ga u gotovini isplatila.

Tommy od Splita u dvije godine zaradio 7 milijuna kuna

Večernji list piše da je od početka programa 2019. godine do veljače 2021. godine, kada su otkrili ovu priču, grad Split uz posredstvo OTP banke lancu Tommy omogućio promet od oko sedam milijuna kuna. Inače, program ima oko 3.500 korisnika.

Umirovljenici sa zlatnom karticom mogu kupovati u još jednom marketu

Opara je izjavio da ne zna ništa o ovom slučaju, dok gradonačelnik Puljak nije želio komentirati tijek istrage. Grad se ranije pravdao da je OTP banka bila zadužena za karticu u okviru redovnog poslovanja sgradom, dok je izbor na lanac Tommy pao zato što je trebalo izabrati trgovinu koja je dostupna na cijelom području Splita, kao i okolnim mjestima.

Kasnije se broj trgovina proširio pa stariji građani s karticom “Moj zlatni Split” kupovati mogu u i u Studencu, Riboli i Sparu.

Pomoć za umirovljenike pod istragom USKOK-a: Split pogodovao Tommyju i OTP banci?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap