Umirovljenicima u Splitu stižu kartice do 300 kuna za kupovinu i popuste

Jasmina Grgurić Zanze
29. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Prikupljanje podataka i stvaranje baze za umirovljeničku karticu u Splitu započelo je ovih dana za 34 gradska kotara i mjesna odbora. Riječ je o novom projektu gradske uprave “Moj zlatni Split” s ciljem da se umirovljenicima pomogne podmiriti najosnovnije životne potrebe. Kartice će stoga koristiti namjenski za kupovinu u trgovačkom lancu, ali i za popuste na razna kulturna, sportska i društvena događanja.

Splitskim umirovljenicima kartice stižu već u srpnju Foto: Pixabay

Grad Split je prije više od godinu dana obustavio isplatu umirovljenicima s mirovinama iznad 1.500 kuna te pomoć zadržao samo za najugroženije kategorije starijih građana. No, sada uspostavljaju novu bazu sa socijalnim cenzusom koji doseže do 2.000 kuna. Dobna je granica postavljena na 60 godina, a najvažnije je prijaviti se do 21. lipnja kako bi se ovo pravo moglo dalje realizirati. Jer, kartice će svima koji se nađu u bazi podataka stići već u srpnju.

“Kartica će umirovljenicima služiti kao platno sredstvo u trgovinama i samoposlužnim centrima Tommyja koji su partneri Gradu na projektu, te će koristiti i kao identifikacijsko sredstvo u kulturnim i sportskim institucijama gdje će korisnici moći ostvariti popust na sudjelovanjima u različitim programima” – rekla je dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš za Slobodnu Dalmaciju.

Prijave splitskih umirovljenika za “zlatnu karticu” Snimak zaslona/Youtube

Uvjeti za dobivanje kartice je i prebivalište u trajanju od tri godine prije podnošenja zahtjeva, kao i nepostojanje druge nekretnine, apartmana i poslovnog prostora.

Po 300 kuna dobit će umirovljenici s ukupnim prihodima do 900 kuna, 250 kuna oni s prihodima od 900,01  do 1.200 kuna, za “penziće” od 1.200,01 do 1.500 kuna na kartici je osiguranih 200 kuna, a umirovljenici s prihodima od 1.500,01 do 2.000 kuna čeka mjesečni iznos od 100 kuna.

Iz Grada Splita poručuju da će u budućnosti širiti kategorije umirovljenika i socijalno ugroženih građana.

 

Copy link
Powered by Social Snap