Polovina umirovljenika smatra da je odluka Ustavnog suda oko referenduma – kriminalna!

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Pitali smo umirovljenike što misle o odluci Ustavnog suda da kao neutemeljene odbaci referendumske prijedloge Mosta oko ukidanja covid potvrda i Stožera te prebacivanja donošenja “pandemijskih” odluka na Sabor dvotrećinskom većinom. Polovina ih smatra da je takva odluka suda – kriminalna!

Ilustracija: Pixabay

Gotovo 50 posto ispitanih na našem se portalu u dva dana izjasnilo da odluku Ustavnog suda oko Mostova referenduma smatraju kriminalnom, pri čemu su i sami za referendum. Most je, podsjetimo, tražio da građani na referendumu sami odluče treba li ukinuti covid potvrde i treba li donošenje odluka prebaciti sa Stožera na Sabor dvotrećinskom većinom. No, do toga neće doći jer takvi prijedlozi, prema odluci suda, nisu ustavni, uz opasku sudaca da građani nisu znali što potpisuju.

Svaki četvrti smatra da je referendum – besmislen

Ustavni sud napokon donio odluku o mjerama Stožera!

Ipak, četvrtina ispitanih na portalu mirovina.hr smatra suprotno pa tako njih 25 posto misli da je Ustavni sud dobro odlučio i da su referendumska pitanja besmislena. Oko 15 posto čitatelja stvar gleda isključivo iz pozicije demokracije i prava pa iako se ne slažu s Mostom, smatraju da  jeUstavni sud trebao odobriti referendum.

Oko deset posto ispitanih “vizionarski” pak smatra da će tek novi val pandemije na jesen pokazati je li nam referendum trebao ili ne.

‘Ovce mogu glasati, ali ne i odlučivati o svom zdravlju’

Umirovljenici su o ovoj temi na našoj Facebook stranici ostavili i svoje komentare pri čemu izdvajamo neke od njih:

“I kažu da živimo u demokraciji. Koja demokracija? Ovo je jednoumlje i bezumlje. Ovce mogu glasati, ali odluku o svom zdravlju donijeti ne mogu i ne smiju. Gdje mi živimo?” – pita Marija.

“Kako ljudi nikako da shvate. Pa nije vlast izrasla sama od sebe, nego ona je proizašla iz naroda A tko je birao vlast? Narod. Zato nije kriva vlast, narod je izabrao kakvu ima” – kaže Marin.

“Mislim da se sve nas, bez obzira umirovljenici ili ne, samo koristi u svrhu ostvarivanja svojih ciljeva, ili u borbi protiv osobnih protivnika. Ne kažem da se ponekad ne bi ostvarili i neki naši ciljevi, ali samo ako su u skladu s vašim” – smatra Slavica.

“Most nije sposoban preuzeti odgovornost. Kad si tako Grmoja jak, onda daj prijedlog u Saboru da se u toj krizi ljudima obustave ovrhe” – poručuje Marija.

Anketa/Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap