Ustavni sud napokon donio odluku o mjerama Stožera!

Josip Mihaljević
14. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ustavni sud danas je odlučivao o zakonitosti odluka Stožera civilne zaštite. S deset glasova za i tri glasa protiv, kažu da su sve sporne odluke Stožera bile po zakonu, osim zabrane rada nedjeljom.

Miroslav Šeparović (Snimak zaslona/Youtube)

Ustavni sud danas je, nakon više mjeseci čekanja, odlučio o ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na današnjoj sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, Ustavni sud je odlučivao o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Stožer.

S deset glasova za i tri glasa protiv, Ustavni sud sve je odluke Stožera proglasio zakonitima, a samo su kod zabrane rada nedjeljom pronašli problem.

Recimo, o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili odluci o načinu organizacije javnog prometa kazali su sljedeće:

“Ustavni sud ocijenio je da su navedene mjere Stožera civilne zaštite bile zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana, te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja”, stoji u priopćenju.

Jedina problematična mjera za Ustavni sud jest Odluka o radnom vremenu i načinu rada u djelatnostima trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije, odnosno zabrana rada nedjeljom.

“Ustavni sud utvrdio je da je mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti”, stoji u priopćenju Ustavnog suda

Tri suca koja su glasala protiv sljedećeg bi tjedna trebali predstaviti i svoja izdvojena mišljenja.

Priopćenje Ustavnog suda možete pogledati OVDJE, a idućeg tjedna bi trebala biti i konferencija za medije na kojoj će detaljno objasniti odluke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap