Policija i USKOK uhitili više ljudi zbog lažnih COVID potvrda: Pod istragom i 243 osobe koje su ih ‘kupile’

Ana Kanazir
29. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Uskok i PU zagrebačka proveli su pretrese domova okrivljenih za neosnovano izdavanje COVID potvrda. Krajem prošle godine je uhićena i medicinska sestra Petra Rumiha iz Doma zdravlja Zagreb – zapad, ali i još desetak osoba. Sada će pod istragom završiti i 243 osobe koje su kupile lažne potvrde zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela davanja mita. Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

policija

Foto: Pixabay

Nije poznat točan broj COVID potvrda koje je ova medicinska sestra izdala na način da je lažno cijepila pacijente, odnosno u sustav je unosila kako su osobe cijepljenje, iako nisu bile. Prvi puta je Rumiha bila uhićena krajem prošle godine, a sada se otkrilo da je kriva za još veći broj slučajeva. Osim nje, optuženo je oko 200 drugih osoba, piše Jutarnji list. 

covid potvrda
Više od 50 posto umirovljenika podržava obavezne covid potvrde u zdravstvu

Trenutno su u tijeku uhićenja

Sve je krenulo krajem prošle godine kada je policija uhitila nekoliko osoba, a sada se cijeli slučaj nastavio. Rumiha je u istražnom zatvoru provela mjesec i pol dana, a puštena je nakon što je priznala da je počinila kazneno djelo, a morala je i dati otkaz na svojem radnom mjestu. Policija je tada oduzela mobitele i osobna računala od Rumihe i drugih osumnjičenih te su se pojavile informacije kako je osumnjičenih puno više nego što se mislilo. Trenutno su u tijeku uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji.

Osumnjičeni su upisivali necijepljene osoba u informacijski sustav Ministarstva zdravstva CEZIH u koji se unose podaci o cijepljenju osoba protiv bolesti Covid-19, a na temelju kojih upisa cijepljene osobe ostvaruju pravo na izdavanje EU digitalne Covid potvrde. Cijena ovog lažnog cijepljenja bila je 100 eura, a sve se odvijalo preko mreže posrednika.

S druge su strane okrivljene i 232 osobe kojima su neosnovano izdane EU digitalne Covid potvrde.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap