Pogledajte koliko je starijih od 60 godina među preminulima od korone!

Jasmina Grgurić
7. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Do početka listopada od koronavirusa u Hrvatskoj preminulo je gotovo 9.000 ljudi tijekom cijele pandemije. Iako starije osobe ne zauzimaju vodeće mjesto prema broju zaraženih, nažalost, kada je o smrtnosti riječ, postotak je ekstremno visok!

Foto: Pixabay

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je danas novu epidemiološku kartu. Na njoj su sve hrvatske regije ostale su u crvenom, dok je područje Zagreba i dalje u tamnocrvenom. Karta ECDC-a objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Među zaraženima više srednje i mlađe životne dobi

Crvena Hrvatska bila je i očekivana s obzirom na to da se tjednima broj zaraženih i hospitaliziranih nije znatno mijenjao. A kako se broj zaraženih i umrlih od početka pandemije sve do sada kretao po životnoj dobi, objavio je jučer Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Više od 70 tisuća zaraženih od početka pandemije do 3. listopada ove godine u Hrvatskoj je bilo pojedinačno u dvije skupine građana; onoj u 40-im godinama života kao najbrojnijoj, a koju odmah slijede oni u 30-ima. Treća najbrojnija skupina po dobi su osobe od 50 do 59 godina, s više od 60 tisuća zaraženih.

Četvrta skupina su mladi u 20-ima s gotovo 60 tisuća zaraženih, dok su se stariji u 60-ima smjestili na peto mjesto po brojnosti, sa skoro 50 tisuća zaraženih. Manje od 40 tisuća je zaraženih od 10 do 19 godine, a oko 25 tisuća onih u 70-im te oko 15 tisuća starijih u 80-im godinama. Nešto više od njih je zaražene djece do 9 godina, a tek nešto više od 2.000 su stariji od 90 te njih 26 starijih od sto godina.

Više od 92 posto umrlih su stariji od 60 godina!

Kako vidimo, starije osobe ne čine veći udio među zaraženima, ali nažalost, čine kada je o smrtnosti riječ. Od 8.677 umrlih, njih čak 36 posto (3.130 osoba) je bilo u 80-im godinama života. Dodatnih čak 31 posto ih je u 70-im godinama života (2.687), dok je među umrlima od koronavirusa 17 posto građana u 60-ima. U 90-ima ih je više od osam posto.

Kada zbrojimo sve skupine građana od 60 do 100 godina, onda vidimo da je postotak umrlih starijih osoba od koronavirusa u Hrvatskoj ekstremno visokih preko 92 posto!

Podaci: HZHZ

Dodatnih oko pet posto čine oni u 50-ima godinama, svega oko jedan posto u 40-ima, dok je kod mlađih taj postotak ispod jedan posto.

Grafički prikaz preminulih po dobi i spolu prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Podaci: HZJZ

Pogledajte koliko je starijih od 60 godina među preminulima od korone!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap