Počinju prijave za nacionalnu naknadu za starije: Donosimo detalje!

Josip Mihaljević
11. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Sljedećeg tjedna HZMO počet će zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe. Zahtjeve ćete moći predati osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. Zakon na snagu stupa 1. siječnja 2021. godine, a prve isplate su u veljači.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od utorka 15. prosinca 2020. godine počet će zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe.

Zahtjev možete predati već idućeg tjedna

Nacionalna naknada nepravedna prema ženama: Ako muž ima mirovinu, ništa od 800 kuna!

Zahtjeve možete predati osobno, preporučeno poštom ili putem sustava e-Građani.

Zakon o nacionalnoj naknadi za starije na snagu stupa 1. siječnja 2021. godine, a prve isplata za siječanj kreće u veljači.

Ovim se zakonom osiguravaju novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu. Iznos same naknade već je dugo poznat – radi se o 800 kuna mjesečno.

Uvjeti za ostvarivanje nacionalne naknade

Pravo na nacionalnu naknadu za starije može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva. Moraju biti ispunjeni i sljedeći uvjeti:

  • ne smijete biti korisnik mirovine niti osiguranik u mirovinskom osiguranju
  • prihod i/ili prihod članova vašeg kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi iznos nacionalne naknade za starije osobe (800,00 kn)
  • ne smijete biti korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • ne smijete imati priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • ne smijete biti primatelj uzdržavanja u ugovoru o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju

Međutim, ako vam je trenutačna mirovina manja od 800 kuna, ili ako ste već primatelj zajamčene minimalne naknade prema propisima o socijalnoj skrbi, tih prava se možete odreći u korist nacionalne naknade za starije osobe.

Iznos od 800 kuna će se u budućnosti usklađivati

siromaštvo
Nestić o nacionalnoj naknadi za starije: "Učinak na siromaštvo starijih bit će iznimno ograničen"

Nacionalna naknada za starije osobe osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja.

Nacionalna naknada za starije osobe usklađuje se jedanput godišnje, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, a odluku o usklađivanju donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Tiskanica zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe može se, od 15. prosinca, preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u sustavu e-Građani ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.  

Nacionalnu naknadu za starije osobe isplaćuje HZMO preko poslovnih banaka u RH, a prve isplate predviđene su u veljači 2021. za siječanj 2021.

nacionalna naknada za starije

Foto: HZMO

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap