Počinje masovno cijepljenje građana! Prvi na redu stariji i kronični bolesnici

Jasmina Grgurić
14. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Cijepljenje s prvim dozama koje su uglavnom distribuirane korisnicima domova umirovljenika uskoro završava, a za svega nekoliko dana počinje masovno cijepljenje opće populacije. Prednost imaju osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Ilustracija: Rawpixel

Cijepljenje opće populacije protiv koronavirusa u Hrvatskoj, pri čemu će prvi na red doći stariji od 65 godina i kronični bolesnici, počinje u ponedjeljak u Rijeci.

“Liječnici obiteljske medicine moraju dostaviti popise svojih pacijenta koji su se prijavili za cijepljenje kako bi se mogli unaprijed naručivati ne bi li se izbjegla gužva zbog epidemioloških mjera” – rekao je za Jutarnji list ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Vladimir Mičović.

Osigurano je nekoliko punktova, a prema procjeni, na svakom od njih moglo bi se cijepiti 400 do 500 građana dnevno, možda i više ako bude dovoljno doza.

Idućeg tjedna cijepljenje počinje i u Zagrebu. Ipak, za početak će se ono provoditi samo u domovima zdravlja, a stignu li veće količine cjepiva, otvorit će se i punktovi kako bi se što prije procijepio što veći broj građana.

Problem s naručivanjem mogao bi nastati jer dio liječnika obiteljske medicine nije dostavio popise starijih pacijenata i kroničnih bolesnika koji se žele cijepiti. No, i ti se popisi mijenjaju, jer je iz  dana u dan sve više onih koji se javljaju sa željom da se cijepe.

Ipak, nastavi li se sadašnji tempo cijepljenja i stigne li više cjepiva u relativno kratkom roku, svi koji to žele mogli bi dobiti cjepivo, prema nekim prognozama, do početka ljeta barem njih dva milijuna (dvije doze), navodi Jutarnji.

Kada je riječ o mutacijama virusa poput onih “britanskih” i “južnoafričkih”, istraživanja u SAD-u pokazala su da je cjepivo kompanija Pfizer i BioNTech djelotvorno i protiv tih varijanti. Da je njihovo cjepivo učinkovito i u tom slučaju, tvrdi i Moderna.

 

Počinje masovno cijepljenje građana! Prvi na redu stariji i kronični bolesnici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap