Plenkovićev program za stranačke izbore: “Nastavljamo s povećanjem mirovina”

Josip Mihaljević
17. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Trenutačni predsjednik Hrvatske demografske zajednice Andrej Plenković objavio je izborni program ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u. U njemu se hvali da je povećao mirovine više nego tri prethodne vlade prije njega, a najavljuje i nova povećanja iznosa mirovina.

plenkovic mirovine

Foto: Youtube screenshot

Izbori za predsjednika HDZ-a održat će se 15. ožujka, a drugi krug, ako do njega dođe, tjedan dana kasnije. Trenutačni predsjednik Andrej Plenković natječe se za drugi mandat, a na putu mu stoji tim okupljen oko Mire Kovača koji traže promjene i najavljuju novi smjer stranke.

U Plenkovićevom timu su još ministar branitelja Tomo Medved, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, šef saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić, Zdravka Bušić i ministar prometa Oleg Butković. Na internetskim stranicama Andreja Plenkovića objavljen je program “Odvažno za Hrvatsku”, u kojem se Plenkovićev tim hvali rastom mirovina i najavljuje nova povećanja.

“Godine podizanja standarda”

andrej plenković
Plenkovićev program iz 2016.: Obećali izgraditi najmanje 20 novih domova za starije

Plenković svoj dosadašnji mandat opisuje kao “godine podizanja standarda”:

“U protekle tri godine, mirovine su narasle dvaput više, a minimalna i prosječna plaća triput više nego u mandatu prethodnih triju vlada. Minimalna plaća povećana je za 750 kuna, a prosječna neto plaća za 912 kuna. Najniža mirovina povećana je za 227 kuna, a prosječna mirovina za 302 kune. Broj zaposlenih najveći je od neovisnosti, a nezaposlenost nikada manja”, stoji u programu.

Zatim se spominju uspjesi na području demografije, koji su ključni za održivost zdravstvenog i mirovinskog sustava.

Veće mirovine i briga za starije?

Plenković se u Njemačkoj pohvalio da je njegova Vlada triput povećala mirovine

U poglavlju “Obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija”, Plenković napominje kako se vode načelom solidarnosti u brizi za one najugroženije u našem društvu, osobito za osobe s invaliditetom, starije osobe i blokirane:

“Kao i dosad, podržavat ćemo međugeneracijsku solidarnost i brigu za starije osobe. Tome pridonose projekti poput programa „Zaželi” kojim omogućavamo zapošljavanje teško zapošljivih žena u slabije razvijenim dijelovima Hrvatske, koje se brinu za dostojanstvenu starost starijih građana. Tim smo programom već osigurali preko milijardu kuna za zapošljavanje  6.300 žena na ruralnim područjima, koje osiguravaju pomoć za preko 30.000 kućanstava i s tim ćemo nastaviti”, stoji u programu.

Zatim se najavljuju i veće mirovine i održiv mirovinski sustav:

“Nastavit ćemo i s povećanjem mirovina, koje smo u tri godine podigli za 12%, što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada i znatno više od obećanih 5% u našem predizbornom programu. Osim toga, najniže mirovine povećali smo za više od 15%. Proširili smo krug umirovljenika koji rade i primaju
mirovinu te njih 14 tisuća već koristi mogućnost rada do pola radnog vremena uz istodobno primanje mirovine. Proveli smo mirovinsku reformu radi povećanja adekvatnosti mirovina, uspostavljanja održivog mirovinskog sustava i rješavanja problema međugeneracijske nejednakosti. Odgovorili smo izazovima s kojima se susreću mirovinski sustavi diljem Europe i svijeta. Osnaživat ćemo i dalje drugi mirovinski stup kao i dobrovoljnu mirovinsku štednju radi osiguranja adekvatnih mirovina za sve naše generacije”, navode.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap