Plenković se u Njemačkoj pohvalio da je njegova Vlada triput povećala mirovine

Jasmina Grgurić
16. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković danas i sutra u radnom je posjetu Njemačkoj. Za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao je da mladi ne napuštaju Hrvatsku zbog nepotizma i korupcije, nego financijskih razloga. Pritom se pohvalio da je njegova Vlada u tri navrata povećala mirovine.

Andrej Plenković (Snimak zaslona/Dnevnik Nove TV)

“Istina je da borbu protiv korupcije moramo učvrstiti na svim razinama, ali glavni razlog iseljavanja je želja mladih da u kratkom roku poboljšaju svoju financijsku situaciju” – rekao je premijer Andrej Plenković za Frankfurter Allgemeine Zeitung, piše Glas Istre. Odbacio je pritom navode da mladi odlaze zbog nepotizma i korupcije.

Premijer je danas i sutra u radnom posjetu Njemačkoj, a za FAZ je progovorio o gorućem problemu demografije, s kojim se suočavaju i ostale zemlje Europske unije. Naglasio je da je u novoj Europskoj komisiji za pitanje demografije zadužena povjerenica Dubravka Šuica. Demografija će ujedno, kako je kazao, biti i tema razgovora s kancelarkom Angelom Merkel s kojom će se susresti.

Kao mjere protiv iseljavanja i zaustavljanja pada broja stanovnika u Hrvatskoj istaknuo je povećane rodiljne naknade te oslobađanje mladih od poreza na dohodak. Otkrio je i da se tržište neće dodatno otvarati za radnike iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

A pohvalio se i gospodarskim razvojem zbog kojeg je “njegova vlada u tri navrata podizala mirovine i plaće zaposlenih u javnom sektoru”.

Umirovljenicima u Novoj prosječna mirovina 750 kuna manja od minimalca!

Doista, mirovine su u mandatu Vlade Andreja Plenkovića rasle oko deset posto kroz redovna godišnja usklađivanja protekle tri godine. No, nije riječ o nekoj zasebnoj političkoj odluci povećanja mirovina, nego zakonskom usklađivanju vrijednosti mirovine prema rastu troškova života i prosječne plaće. Dakle, ono se moralo provesti, želio to premijer ili ne. Podsjetimo pritom da je HDZ obećao u ovom mandatu povećati mirovine za pet posto. No za 3,13 posto, uz usklađivanje, kroz mirovinsku reformu povećane su samo najniže mirovine. Ostaje tek vidjeti hoće li se to doista i dogoditi neovisno o usklađivanju koje bi ove, a posebno iduće godine trebalo biti nešto veće zbog odluke o rastu plaća u javnom i državnom sektoru.