Plenkovića je na predstavljanju reforme bilo sram reći jedan podatak

Josip Mihaljević
9. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković vrlo je vješto danas, doduše u grubim skicama, predstavio najnovije izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Glavne izmjene zakona odnose se na novi model obiteljskih mirovina prema kojem će korisnici dobiti najmanje 10 posto veće mirovine, a oko 155 tisuća bi moglo dobiti i značajnije povećanje. I dok se premijer kod obiteljskih mirovina pohvalio koliko će rast iznositi u kunama, kod povećanja najnižih mirovina to nije rekao zato što bi zvučalo žalosno.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Vlada je jutros predstavila izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a izmjene se uglavnom odnose na novi model obiteljskih mirovina. O reformi je uvodno govorio premijer Andrej Plenković koji je u grubim skicama kazao što se planira učiniti i koji će biti efekti zakonskih izmjena.

Korisnicima obiteljskih mirovina između 250 i 500 kuna povećanja

Tri su važne stvari koje se mijenjaju – svi korisnici obiteljskih mirovina dobit će najmanje 10 posto veću mirovinu, dio njih će moći aktivirati svoju osobnu mirovinu i njoj pridodati do 27 posto mirovine preminulog partnera, a najavljen je i rast najnižih mirovina od tri posto.

plenkovic
Plenković objavio reformu: Evo tko će dobiti 250, a tko 500 kuna veću mirovinu

Što se tiče prve izmjene, Plenković je kazao kako će više od 136 tisuća korisnika obiteljske mirovine s prvim danom iduće godine dobiti trajno povećanje iznosa od mirovine od 10 posto, stvarni rast izrazio je i u kunama. Budući da je prosječna obiteljska mirovina u Hrvatskoj 2.456 kuna, Plenković je toj skupini umirovljenika poručio da će od iduće godine primati 250 kuna više mjesečno.

I kod druge skupine umirovljenika, ovoga puta misleći na one koji će aktivirati svoju osobnu mirovinu i primati dio mirovine pokojnog partnera, Plenković je izrazio rast u kunama. Procjena je da će ovakav model biti povoljan za više od 155 tisuća korisnika, a Plenković im je obećao prosječno 500 kuna veću mirovinu od iduće godine.

Kakva je to reforma nekome povećati mirovinu za 30 kuna?

Što se događa s najnižim mirovinama: Eksplozija poniženih umirovljenika ili previše solidarnosti?

I sada dolazimo do najnižih mirovina koje će 1. siječnja 2023. i 1. siječnja 2025. rasti po 1,5 posto. Plenković ovdje očigledno nije htio spominjati koliko rast iznosi u kunama jer je iznos srednja žalost. U ovom trenutku prosječna najniža mirovina u Hrvatskoj iznosi 1.960 kuna. Ti će umirovljenici s prvim danom iduće godine dobiti jedva 30 kuna veću mirovinu. Zatim će u 2025. godini dobiti malo više od toga, budući da će se od danas do tada mirovine više puta uskladiti. S tim se podatkom premijer očigledno nije htio pohvaliti, a ostaje nejasno kakva je to uopće reforma? Ona je najavljena još 2020. godine i dio je Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Od tada nije ni malo promijenjena, što se zbog poskupljenja i energetske krize ne može reći za društveni i ekonomski kontekst.

Dakle, korisnici najniže mirovine, njih 236 tisuća, od 2020. godine čekaju da im se mirovine u 2023. godini povećaju za jedva 30 kuna, a zatim će još dvije godine čekati kako bi dobili još jedno povećanje od 1,5 posto.

 

Plenkovića je na predstavljanju reforme bilo sram reći jedan podatak
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap