Plenković objavio reformu: Evo tko će dobiti 250, a tko 500 kuna veću mirovinu

Josip Mihaljević
9. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada Marin Piletić i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja danas su predstavili novi model obiteljskih mirovina u Hrvatskoj. Evo kako je reformu predstavio šef Vlade.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Vlada je danas konačno predstavila novi model obiteljskih mirovina, a uz njega će se u Zakon o mirovinskom osiguranju ugraditi i dva povećanja najniže mirovine, svako po 1,5 posto. Evo kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio reformu.

“Vladi je održivost mirovinskog sustava uz povećanje adekvatnosti mirovina jedan od glavnih ciljeva kojim nastavljamo skrbiti za više od 1,23 milijuna naših građana. To je među ključnim prioritetima programa Vlade, do kraja ovoga mandata 2024. godine, a dio je i suradnje sa zastupnikom Hreljom.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje danas predstavljamo poseban naglasak stavljaju na korisnike obiteljskih mirovina kojima omogućujemo pravedniji izračun mirovine kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Samo ovim dvjema izmjenama obuhvatit ćemo gotovo 300 tisuća umirovljenika, za što ćemo u 2023. godini izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna. Radi se o velikom broju umirovljenika koji će ostvariti povećani mirovinski prihod”, kazao je uvodno predsjednik Vlade.

Tko će dobiti 250, a tko 500 kuna prosječno veću mirovinu?

Više od 136 tisuća korisnika, kazao je Plenković, dobit će 10 posto veću obiteljsku mirovinu. Radi se o prosječnom rastu od 250 kuna. Ovdje se uglavnom radi o korisnicima obiteljske mirovine koji nemaju svoju mirovinu, nego koriste mirovinu preminulog partnera.

marin piletić
Ministar Piletić: Umirovljenici ne mogu biti nezadovoljni ovom reformom

“Time šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza, energetske, prehrambene, pa i svih inflatornih pritisaka – ključan prioritet Vlade osigurati socijalnu sigurnost svim našim sugrađanima, a osobito našim sugrađanima starije dobi. U tom pogledu, poseban prioritet je smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti korisnika obiteljske mirovine”, kazao je Plenković.

Dodatno, puno zanimljiviji dio reforme odnosi se na mogućnost korištenja obiteljske i osobne mirovine. Izmjenom zakona omogućit će se korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje obiteljske mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom, govori Plenković, više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovina dobit će početkom iduće godine prosječno 500 kuna veću mirovinu. Ova skupina uglavnom se odnosi na one korisnike obiteljskih mirovina koji su se morali odreći vlastite jer im je 70 posto mirovine preminulog partnera bila povoljnija opcija.

“Ove izmjene predstavljaju značajan iskorak u hrvatskom mirovinskom sustavu koji do sada nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine. Time se Hrvatska pridružila članicama EU gdje takva mogućnost postoji. Kao Vlada šaljemo jasan signal da brinemo o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika koji nerijetko žive u samačkim kućanstvima i koji su najviše izloženi riziku od siromaštva”, dodaje Plenković.

Plenković: Blizu smo cilja da ostvarimo povećanje mirovina od 10 posto u ovom mandatu

Obiteljske mirovine nastavit će rasti, dodaje Plenković, budući da se i one usklađuju dva puta godišnje.

piletic i hrelja
Piletić i Hrelja otkrili detalje reforme: "Svi obuhvaćeni su na dobitku i to najmanje 10 posto"

Drugi dio reforme odnosi se na povećanje najnižih mirovina. S prvim danom iduće godine najniža mirovina porast će za 1,5 posto, a isto će se dogoditi i 2025. godine. Zaključno, Plenković se osvrnuo na rast prosječne mirovine od početka njegovog prvog mandata.

“Od listopada 2016. do danas povećane su 20,15 posto. One su prosječno sada na razini 3.047 kuna. Najniže mirovine povećane su za 26,41 posto pa su one na 2.008 kuna. To nije posljedica samo usklađivanja, već brojnih mjera iz mirovinske reforme koje su doprinijele unapređenju položaja umirovljenika. Kumulativno, od početka mandata naše prve Vlade prosječna mirovina povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu.

Samo u ovom mandatu povećanje iznosi 6,8 posto čime smo se već na polovici mandata znatno približili ostvarenju cilja u povećanju mirovina za 10 posto koji se nalazi u programu Vlade”, zaključio je Plenković.

Plenković objavio reformu: Evo tko će dobiti 250, a tko 500 kuna veću mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap