Plenković uputio apel starijima: Više od 92 posto umrlih od ili s koronom su stariji od 60 godina

Josip Mihaljević
16. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade još jednom je pozvao ljude na cijepljenje. Cjepiva imamo toliko da će ono sada biti omogućeno i ljudima bez zdravstvenog osiguranja i turistima. Poseban apel uputio je starijima, kod kojih je procijepljenost i dalje relativno malena.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na sjednici vlade još jednom uputio apel ljudima da se cijepe. Po novom, moći će se cijepiti i oni bez zdravstvenog osiguranja, Hrvati iz drugih država, kao i turisti, zapravo svi koji se zateknu ovdje, a da nisu cijepljeni.

cijepljenje
Hrvatska ima nisku stopu procijepljenosti onih koji su u najvećem riziku od covida - starijih

“Želim kazati da je rizik od zaraze veći na onima koji nisu cijepljeni. Takvi podaci su koliko shvaćam i kod nas, vjerujem da će i naši epidemiolozi izaći s tim podacima pa da vidimo točno o čemu se radi.

Veći je rizik za one koji nisu cijepljeni. I dalje prema našoj statistici na 44 potvrđene zaraze najmanje jedna osoba će preminuti. Dok ovi koji su cijepljeni – lakše će prebroditi zarazu ako se i zaraze. Prema tome, riječ je o ogromnom i nepotrebnom riziku za osobe starije dobi i za kronične bolesnike koje i dalje pozivam da se zaista cijepe”, kazao je Plenković.

Govoreći o starijima i cijepljenju, Plenković je rekao da je od 8233 preminule osobe od početka epidemije njih više od 92 posto je imalo više od 60 godina.

“Još jednom apeliram na sve naše sugrađane starije dobi da iskoriste mogućnost da se cijepe. Ponavljam, cjepiva zaista ima u izobilju, može se cijepiti bilo tko bez bilo kakvih posebnih formalnosti u ovom trenutku”, kazao je Plenković.

Prihvaćeno Izvješće o radu HZMO-a za 2020. godinu

Komentirao je epidemiološku  kartu Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja je Hrvatsku obalu označila narančastom bojom:

Mirovinsko napuhuje prosječnu mirovinu na 3.900 kuna, iako je ona puno manja!

“To je jasan signal. Imamo odlične odnose s našim susjednim zemljama i njihovim liderima, to su prijatelji, ali ako su signali na semaforu loši, onda Hrvatska ima problem. Molim sve, najbolji način je cijepljenje, a drugo je visoki stupanj odgovornosti”, kazao je Plenković.

Vlada je na sjednici prihvatila Izvješće o radu i poslovanju HZMO-a za 2020. godinu. Inače, radi se o Izvješću u kojem već na prvim stranicama piše da je prosječna mirovina u RH iznosi 3.945 kuna.

prosjecna mirovina

Foto: Izvješće o radu i poslovanju HZMO-a 2020. | Screenshot

“U Izvješću su navedeni poslovi obavljeni tijekom 2020. godine s brojčanim pokazateljima o stanju mirovinskog sustava generacijske solidarnosti. Od brojčanih pokazatelja važno je istaknuti kako je na kraju 2020. godine bilo 1,24 milijuna korisnika mirovine i 1,53 milijuna osiguranika. Rashodi za mirovine i mirovinska primanja iznosila su 42,15 milijardi kuna. Udio rashoda za mirovine u BDP-u se znatno povećao i iznosio je 11,54 posto.

Predlaže se Vladi RH da uputi Hrvatskom saboru mišljenje da prihvaća Izvješće o radu i poslovanju HZMO-a za 2020. godinu”, kazao je Aladrović.

 

Plenković uputio apel starijima: Više od 92 posto umrlih od ili s koronom su stariji od 60 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap