Mirovinsko napuhuje prosječnu mirovinu na 3.900 kuna, iako je ona puno manja!

Jasmina Grgurić
13. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uporno u svojim službenim, javno objavljenim podacima, prema građanima komunicira kako prosječna mirovina iznosi 3.945 kuna, iako je ona za svih 1,14 milijuna korisnika prema općim propisima znatno niža, 2.566 kuna. Kako je onda moguće da se u službenim podacima ističe skoro 1.400 kuna veći iznos?

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Primijetili smo više puta i sami, a primijetio je i Sindikat umirovljenika Hrvatske, da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje često javno komunicira visinu prosječne mirovine koja je zapravo 1.400 kuna veća od one stvarne. O čemu se radi?

Plasirali podatak koji puno bolje izgleda

Naime, HZMO je i u svom javno objavljenom Izvješću o radu i poslovanju za prethodnu godinu, proslijeđenom Vladi i Hrvatskom saboru na usvajanje, naveo da prosječna mirovina ostvarena prema ZOMO-u za prosinac 2020. godine iznosi 3.945,47 kuna. Iz tako navedenog podatka bi se dalo zaključiti da prosječna mirovina svih 1,14 milijuna umirovljenih građana prema općim propisima iznosi upravo toliko. No, istina je 1.400 kuna manja, točnije 2.566 kuna u istom razdoblju. Trenutni iznos je 2.581 kunu, jer je u međuvremenu došlo do blagog rasta redovnim usklađivanjem umirovljeničkih primanja.

Podatak iz Izvješća o radu i poslovanju HZMO-a

Od kuda onda iznos koji navode? Radi se o prosječnoj starosnoj mirovini umirovljenika sa 40 i više godina staža, njih svega 105 tisuća, a koji u prosjeku ostvaruju tih 3.945,47 kuna, trenutno koju kunu više.

Mirovinsko je očito odlučilo plasirati ovaj podatak kao opći, jer je riječ o iznosu koji najbolje izgleda, ali dovodi građane u zabludu. Također, takva mirovina čini 56,37 posto udjela u prosječnoj plaći koja je za prosinac iznosila 6.999 kuna, a sada je još i veća. Kada bi prikazali stvarnu prosječnu mirovinu, onda bi taj udio iznosio samo 36,67 posto, što je ispod minimalne granice od 40 posto.

Pritom su, ako ništa, bili dužni dodati podatak da se radi o prosječnoj mirovini samo 105 tisuća umirovljenih, dakle tek svakom desetom umirovljeniku koji je otišao u starosnu mirovinu sa 40 i više godina radnog staža.

Stvarno stanje vidljivo je u službenim HZMO-ovim statistikama.

Redovni mjesečni podaci HZMO-a

Da se radi upravo o tome HZMO je u svom odgovoru potvrdio i Sindikatu umirovljenika Hrvatske:

“Na dan 31.12.2020. prosječna starosna mirovina prema ZOMO-u za umirovljenike s mirovin­skim stažem od 40 i više godina, iznosila je 3.945,47 kuna. Ta je informacija dostupna u publikaciji Statističke informacije, broj 12/2020, str. 106″.

Gdje je tu profesionalna odgovornost, gdje je tu moral?

“Zašto napuhane brojke o prosječnoj mirovini? Zato jer to zvuči dobro pred članovima Vlade, zato jer će im­presionirati saborske zastupnike, zato jer će i jednima i drugima smiriti savjest.

papir
Nitko u Hrvatskoj ne zna kolika je medijalna mirovina! Iz Mirovinskog dali sramotno objašnjenje

Dakle, ako još nismo shvatili, autori godišnjeg izvješća o radu HZMO-a za 2020. godinu namjerno netočno navode kao običnu prosječnu mirovinu onu koja se odnosi na samo 105.317 umirovljenika s 40+ godina radnog staža, a što u stvar­nosti iznosi samo 9,18 posto od ukupnog broj korisnika mirovina prema ZOMO (s međunarodnim ugovorima) to jest od 1.147.410 osoba…

Gdje je tu profesionalna odgovornost, gdje je tu moral prikazivati Vladi i Hrvatskom saboru mirovine višima za 53,7 posto? Nije li to zavaravanje javnosti? Nije li to zamagljivanje stvarnog položaja umirovlje­nika, od kojih je čak 30,1 posto u kategoriji rizika od siromaštva?” – pita Jasna A. Petrović, predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Mirovinsko napuhuje prosječnu mirovinu na 3.900 kuna, iako je ona puno manja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap