Novi paket mjera: Umirovljenicima veći dodatak, druge mjere ostaju na snazi

Milan Dalmacija
13. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković koalicijskim i socijalnim partnerima predstavio je novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Za umirovljenike i primatelje dječjeg doplatka je predviđena isplata novog dodatka u nešto većem iznosu nego ranije, a najavljeno je i zadržavanje prethodnih mjera.

Foto: Unsplash

Kako je ranije bilo najavljeno, Vlada je predstavila novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji bi na snazi trebao biti od 1. travnja. Premijer Andrej Plenković mjere je najprije predstavio koalicijskim partnerima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a zatim i partnerima na Gospodarsko-socijalnom vijeću. Istaknuo je da su reakcije svih aktera pozitivne.

Od 1. travnja: Ukida se dodatni zdravstveni doprinos na mirovine, a profitirat će i samostalni umjetnici

– Ovaj paket mjera sastojat će se od tri cilja: Prvo, reguliranje cijene energenata. Drugo, zaštita od inflacije. Treće, dodatni poticaji. Cijene plina ostaju na sadašnjoj razini još godinu dana. Za struju počinjemo od 1. travnja do 30. rujna. Sjećate se onih tarifa, to ćemo držati do tada i pratit ćemo kretanja na svjetskom tržištu. Nastavit ćemo subvencionirati cijene goriva. Svim umirovljenicima s mirovinama do 610 eura ide potpora, kao i primateljima dječjeg doplatka, socijalnih naknada, ribarima, stradalima u potresu. Idu potpore za energetsku učinkovitost, prijevoznicima…, ukratko je opisao Plenković, dodavši da je cilj da svi ostanu na nogama u krizi.

Premijer je najavio da će odluku o ograničenju cijena prehrambenih proizvoda donijeti u četvrtak. Naglasio je da su u izradi analize te da je moguće manje obuhvaćenih proizvoda. Bit će isplaćen i dodatak za primatelje dječje doplatke. Riječ je o 128.000 obitelji i 230.000 djece. Za jedno dijete će dobiti 45 eura, za dvoje 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, za petero ili više 160 eura.

Nakon  jutrošnjeg koalicijskog sastanka, nezavisni zastupnik Silvano Hrelja otkrio je detalje paketa pomoći koji se tiče umirovljenika. Ponovno će im biti isplaćen dodatak, ali ovoga puta u nešto drugačijim iznosima. Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura dodatka, oni koji imaju između 260 i 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će dodatak od 60 eura.

Usklađen je i dodatak

Podsjetimo, raniji dodatak, isplaćen u prosincu, odnosio se na umirovljenike s mirovinama do 578,67 eura, a visina dodatka se kretala od 53,08 do 159,26 eura. Dakle, iznosi su sad zaokruženi u eurima i povećani zbog usklađivanja mirovina, kako nitko ne bi ispao iz kruga onih kojima će dodatak biti isplaćen.

Cenzusi za isplatu dodataka na mirovinu | Foto: Mirovina.hr

– U svibnju će biti isplaćeno 75 milijuna eura, u travnju također 75 milijuna eura usklađivanja mirovina, u međuvremenu se radi za umirovljenike, najnemoćnije, najsiromašnije, radi se na obiteljskim mirovinama i to ide svojom dinamikom od nekih 750 rješenja dnevno, prenosi N1 Hreljine riječi.

Prema njegovim riječima, porast će iznos dodatka na dječji doplatak, a povećani su i koeficijenti za slobodne umjetnike. Ne treba zaboraviti niti ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovine, o kojem smo već ranije pisali. Nastavljaju se i mjere koje su dosad bile na snazi i koje obuhvaćaju sve građane i dio gospodarstva. Cijena struje ostat će ista sljedećih šest mjeseci, a plina – godinu dana.

Produljene mjere za struju i plin

Vlada sprema novi paket mjera pomoći građanima: Jedna je mjera gotovo sigurna, ostale se još razmatraju

– Suština mjera je da građani uživaju zaštitu od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju i narednih godinu dana sve ostale mjere, uključujući i cijenu plina, poručio je Hrelja potvrdivši ranije napise o zadržavanju PDV-a na plin i ogrjev na razini od pet posto.

Paketom mjera teškim ukupno 1,6 milijardi eura, zadovoljni su i predstavnici gradova i županija. Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk zadovoljan je mjerama vezanima uz energente. Turk je dodao kako oko poreza na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara “da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda tj. porez na dohodak”.

Sve mjere su teške oko 1,7 milijardi eura. Vlada bi ih trebala donijeti na svojoj sjednici u četvrtak. Premijer je najavio detaljno predstavljanje mjera za sutra.

Jeste li zadovoljni donesenim mjerama?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap